Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičili v Kyjovské nemocnici vyhledávání osob v sutinách bývalé ubytovny

V areálu kyjovské nemocnice dnes zasahovali hasiči. Při demoličních pracích v budově bývalé ubytovny explodoval plyn. Výbuchem se budova silně poškodila a částečně se zřítila. Takový byl námět dnešního cvičení složek IZS.

Na místo přijeli profesionální hasiči z Kyjova, Hodonína, Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín a z brněnské stanice Lidická se speciální technikou. Operační středisko vyslalo také místní dobrovolnou jednotku. Pod sutinami zemřeli dva lidé. Po dalších pátrali kynologové se speciálně vycvičenými psi. Těm se podařilo v budově najít další dvě osoby. Nebylo však snadné se k nim dostat. Hasiči prozkoumali místo štěrbinovou kamerou a následně vytvořili ve zdi otvor pro přístup ke zraněnému. Na dalším místě bylo nutné poškozené zdivo stabilizovat použitím speciálních prostředků. Teprve pak mohli hasiči i ke druhému zraněnému.

Hasiči si při podobných cvičeních opakují postupy, které jsou charakteristické pro tato neštěstí. Současně se učí nové trendy a zdokonalují se ve vzájemné spolupráci s dalšími složkami IZS.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet