Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Šlapanic uspořádali již šestý ročník akce Hasičina nejen dřina

Skončil 6. ročník akce s názvem Hasičina nejen dřina, která se odehrála v sobotu 13. 6. 2015. Tentokrát jsme se rozhodli ji zaměřit tematicky a to na dopravní nehody, čemuž byl přizpůsoben celý program. I přes tropické teploty a žhavé slunce přišla do městského parku na Riegrově ulici nečekaně velká spousta lidí.

Dopolední program je určený zejména dětem, ale snad se nenudili ani jejich rodiče. Po soutěžních disciplínách se nám rozběhlo přihlášených 244 dětí. Malé závodníky čekalo 8 stanovišť, kde plnili rozličné úkoly např.: skok v pytli, hašení “hořícího” domečku, srážení plechovek vodním proudem, hod míčkem na hasiče apod. Druhým rokem jsme vyzkoušeli i speciální soutěž pro rodiče s kočárky.

Ve volných chvílích byla možnost prohlédnout si vystavenou záchranářskou techniku, kde bylo i letos na co koukat, neboť každý rok je k vidění něco jiného. Program zpestřovala svým vystoupením hudební škola Yamaha, dětský koutek Hitrádia Magic, stánky s cukrovou vatou a balónky i skákací hrad v podobě obrovského nafukovacího auta. Nepřehlédnutelný byl i simulátor dopravních nehod, trenažér motocyklu, stánek s řezem osobním automobilem či stánek ZZS Jmk, kde byla možnost si vyzkoušet poskytnutí první pomoci. I letos jsme zprovoznili naši populární a svépomocí vyrobenou vodní skluzavku, která je milována dětmi, méně už jejich rodiči. Všechny přítomné složky o sobě daly vědět hromadným houkáním na pokyn moderátora akce.

Před polednem přišlo na řadu několik ukázek. Nejdřív předvedl náš oddíl mládeže požární útok. Poté členové naší jednotky ukázali aktivováním, jak fungují ve vozidlech airbagy. Nakonec byla součinnostní akce, kdy se k simulované nehodě závodního vozu sjela vozidla ZZS Jmk, Automotodromu Brno, ABA a záchranářský batoh přinesl dron. Z vozidla byl pak úspěšně vyproštěn (vystříhán) závodník a předán záchranné službě. S drobným skluzem proběhlo vyhodnocení a vyhlášení výsledků všech 4 věkových kategorií. Vítězové si převzali diplomy a věcné ceny. Žádné z dětí však neodcházelo s prázdnou, protože díky sponzorům všichni soutěžící obdrželi nějakou sladkost či drobnost.

Po krátkém oddechu a přípravách započal odpolední program určený pro předem přihlášených maximálně 10 pětičlenných družstev dospělých, kde žádný soutěžící nesmí být dobrovolným ani profesionálním hasičem. Zaregistrovaných bylo 8 družstev (Budvar tým – letošní vítězové, Bukovinka – nováčci, Hit rádio magic Brno, Hrbatá hadice, Hrbatý hydrant, Vinné mušky – čistě ženské družstvo, Tučňáci 2, Vlčáci). Slunce neúprosně pálilo na asfaltovou plochu parku a soutěžícím tak bylo lépe pod připravenými slunečníky. Přišel i velký počet diváků a fanoušků soutěžících družstev, takže atmosféra byla skvělá. Navštívila nás i starostka města Michaela Trněná. Všichni se vrhli do zápolení s vervou, smyslem pro recesi a nadšením.

Odpolední část zahájil oddíl mládeže Hasičského sboru Šlapanice ukázkou požárního útoku. Poté započalo zápolení o 30 l sud piva, vozidlo VW Transporter na víkend a další věcné ceny. Vždy se jedná o 5 disciplín, které jsou více či méně inspirovány hasičskou činností. Každý rok se snaží pořadatelé disciplíny nějak inovovat, obměňovat a vymýšlet nové. Proto je pokaždé pro zápolící družstva podoba soutěží překvapením až do poslední chvíle. Tentokrát jsme využili zapůjčená 2 totožná vozidla. První letošní disciplínou byla záchrana osoby z havarovaného vozidla. Druhou byla štafeta, kde museli soutěžící provést např. namontování kola a odtlačení vozidla do cíle. Třetí byl oddechový kvíz, kde musela družstva zodpovědět 5 otázek se záchranářskou tematikou. Čtvrtou disciplínou započalo mokré osvěžení soutěžících, bylo jím opět mírně inovované “kýblování” – skrz vozidla. Poslední a vrcholnou disciplínou byl zase lehce pozměněný požární útok, do kterého byla tradičně zapojena skluzavka.Kaž­dopádně důkladné máčení soutěžících bylo v tom vedru vítané.

Čas mezi jednotlivými disciplínami byl vyplňován reprodukovanou hudbou. a probíhala divácká soutěž o hodnotné ceny (např. multifunkční tiskárna, ohňostroj). Tato soutěž se odehrávala v uzavřeném prostoru, skládala se z vědomostního testu a dovednostní části. Letos se do ní zapojilo necelých 30 diváků. V podvečer proběhlo vyhlášení vítězů a předání cen jak divácké soutěže, tak družstev..

Nakonec ve 20.00 začala večerní zábava, která přinesla ve Šlapanicích premiérově 2 kapely Vlivem a Milton rock. Bohužel produkce byla zhruba ve 21.30 zastavena bouřkou a následným deštěm. Úklid parku probíhal v neděli dopoledne uložením inventáře a dalšími pracemi – a to opět pod rozpáleným sluncem. Bohužel smutnou skvrnou na celé akci (kromě zábavy přerušené deštěm) byla krádež tašky, kde měl starosta sboru uloženu nejen peněženku sboru s menší hotovostí, ale i razítko, náhradní oblečení, karty z fotoaparátů s dokumentací celého dne a další. Taška se ztratila z pořadatelského stanu během noci na neděli. Nic podobného se nám doposud nestalo.

Tak skončil další pořadatelský maraton s názvem “Hasičina nejen dřina”. Ale stojí to za to. Hlavně díky rozzářeným dětským očím, spokojeným a všehoschopným soutěžícím a pobaveným návštěvníkům. Poděkování pak patří všem partnerům, sponzorům, hostům, divákům a soutěžícím, kteří dokázali bavit sebe i ostatní.

A nakonec je třeba poděkovat všem členům hasičského sboru i jednotky SDH Šlapanice a dalším kamarádům a příznivcům, kteří přiložili ruku k dílu.

Michal Velan
starosta MHJ HS Šlapanice
Sdílet