Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na letišti v Jindřichově Hradci se uskutečnil Den IZS – Zkus být hasičem, policistou, záchranářem, vojákem

Po dlouhých přípravách a plánování se 13. června uskutečnil Den IZS – Zkus být hasičem, policistou, záchranářem, vojákem. Oproti loňsku, kdy se Den IZS konal v areálu hasičského záchranného sboru, se letos celá akce přesunula na letiště v Jindřichově Hradci. Akce se konala pod záštitou hejtmana Jihočeského kraje Mgr. Jiřího Zimoly a starosty města Jindřichova Hradce Ing. Stanislava Mrvky.

VI. ročník i přes velké horko a následné obavy z bouřek navštívilo mnoho obyvatel Jindřichova Hradce ale i návštěvníků z různých částí republiky.

Každá složka Integrovaného záchranného systému si připravila pro návštěvníky ukázku záchranné akce, se kterou se může člověk setkat v každodenním životě. Za zmínku stojí ukázka malých hasičů ze Stráže nad Nežárkou. 5 požárníků a 2 záchranáři přijeli na letiště ukázat, jak zlikvidovat požár domu a zároveň zachránit z tohoto hořícího domu osobu. Záchranáři ve věku 3 – 6 let použili ke své ukázce hračky, se kterými si jiné děti většinou hrají – například šlapací auto, tahací tatru, zahradní domeček, panenku atd.

Velký úspěch měla i ukázka kynologů Policie ČR. Jejich čtyřnozí miláčci předvedli návštěvníkům vyhledávání drog nebo zadržení pachatele.

Největší rozruch však mezi návštěvníky nastal při příletu vojenského vrtulníku. Snad všichni návštěvníci se během velmi krátké chvíle shromáždili u zábran a očekávali následující program. Po krátkém představení se vrtulník Armády ČR začal zvedat a po pár desítkách vteřin už kroužil nad letištěm. Následně všichni přítomní viděli na obloze malé tečky, které se však zvětšovali a zvětšovali, až přihlížejícím vojáci přistávali před očima. Vysazení pomocí padáku mělo mezi návštěvníky velký ohlas a vojáci byli odměněni potleskem zaplněného letiště.

Akci zakončila ukázka dopravní nehody, kdy muselo dojít k vyproštění zraněných osob. Dobrovolní hasiči na akci zajistili především občerstvení. Ve velmi teplém počasí malinovka tekla proudem, ale i výborné bramboráky se ztrácely před očima.

Dobrovolníci měli připravené drobné soutěže a kvízy pro nejmenší návštěvníky. Za odměnu každé dítko dostalo např. hasičské omalovánky nebo něco dobrého na zub. Nechyběla ani dekontaminační sprcha pro osvěžení a zchlazení, kterou využívaly nejen děti.

Šárka Michalová
SDH Jindřichův Hradec
Sdílet