Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení chrudimských hasičů simulovalo neopatrný pohyb po břehu a následný pád dospělé osoby do řeky Chrudimky

Náhodná kolemjdoucí osoba nahlásila fiktivní událost na tísňovou linku a sama se pokusila o záchranu osoby ze břehu. Na místo ihned vyjela jednotka profesionálních hasičů z Chrudimi a po příjezdu na místo zjistila, že tonoucí osoba se nachází ve vodním válci na splavu U Velryby. Jednotka v co nejrychlejším čase provedla záchranu osoby z divoké vody, jezu a vodního válce.

Hasiči si situaci několikrát opakovali a provedli záchranu tonoucího pomocí upoutaného zachránce, záchranu z břehu i pomocí upoutaného raftu. Hasiči byli při výcviku vybaveni ochrannými pomůckami a prostředky jako při skutečném zásahu. Následně jednotka provedla přesun na další jezy ve směru toku řeky, kde se hasiči seznámili s charakterem těchto jezů a přístupu k vodní hladině.

Hasiči trénovali na nízkém kolmém jezu s hlubokým a dlouhým vývařištěm, kde již bylo několik smrtelných úrazů. Tento jez byl pro trénink jedním z nejlepších. Je zde rychlý proud až k jezu, problematické zastavení nad jezem u pobřežních křovin, nutné přistávat včas vlevo a posledních 20 metrů nad jezem je dlážděné kluzké dno a v šikmé navigaci lze snadno přehlédnout tento jez.

Jaké jsou zásady chování na jezu:

  • Nekoupejte se pod jezem
  • Nenajíždějte lodí shora blízko ke koruně
  • Nenajíždějte lodí k jezu zespodu
  • Neskákejte do jezu kvůli záchraně osob, zvířat nebo materiálu

Vodní válec je slangový vodácký výraz pro vodní útvar, kdy přepadávající voda za příčnou překážkou ztrácí kinetickou energii a odráží se ode dna tak, že část vody se vrací zpět k překážce a část vody proudící obvykle spodem u dna odtéká. Voda zde tedy rotuje, a tím vytváří pomyslný válec.

Člověk takto zachycený pak nemůže od jezu odplavat, protože je neustále strháván proudem zpět. Jakmile se dostane až pod přepad, je zatlačen proudem vody ke dnu a po chvíli ho voda zase tlačí nahoru. Tím zde rotuje, ztrácí orientaci a nemá čas na svou záchranu. Jeho priorita je najít hladinu a nadechnout se, než je zase tlačen ke dnu.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet