Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Odborný dialog o ochraně historických staveb a kulturních památek se povede na půdě mezinárodní konference MOSTY 2015

Ve francouzském městě Nantes v pondělí zachvátil mohutný požár baziliku Saint-Donatien. Plameny se bazilikou z 19. století začaly šířit po ranní mši. Oheň údajně neúmyslně založili dva pokrývači, kteří na střeše pracovali. Zhruba za půl hodiny už byla v plamenech celá střecha, bazilika byla evakuována. Na místě zasahovalo sedm desítek hasičů a nasazeno bylo i požární letadlo. Zlikvidovat se požár povedlo až k poledni.

Od dob kdy, člověk objevil oheň, využívá při svém konání tento živel v mnoha formách. Od dob, kdy si člověk začal uvědomovat vlastnické právo, tento živel ničí jeho statky formou nechtěného ohně – požáru. A tak oheň zároveň pomáhá i škodí. Také díky tomu, že pomáhá daleko více, než škodí, se z jednotlivců na zemi rozvinula moderní společnost se všemi vymoženostmi. Za tu dlouhou dobu jsme za sebou nechali mnoho stop na cestě, kterou jsme urazili.

Ať už se jedná o pravěké jeskynní malby, středověké hrady a zámky, ale i industriální či funkcionalistické stavby. Abychom si tuto cestu uvědomovali a mohli si ji stále připomínat, snažíme se tyto stavby chránit a udržovat ve stavu, co nejpodobnějším době, kdy vznikaly. V posledních letech se vedl velmi plodný dialog mezi Hasičským záchranným sborem a Národním památkovým ústavem o tom, jak nejlépe tyto stavby chránit před požárem a zároveň nenarušit typický ráz těchto budov.

Vyvrcholením tohoto dialogu bude v letošním roce pořádaná odborná konference s mezinárodní účastí s názvem „Mosty k požární ochraně kulturních památek“. Tuto konferenci pořádá MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR ve spolupráci s Národním památkovým ústavem, Hasičským záchranným sborem hlavního města Prahy a Národním muzeem dne 8. října 2015 v Nové budově Národního muzea v Praze.

Konference je určena pro zástupce hasičských záchranných sborů, pracovníky památkové péče, vlastníky a správce památkových objektů, projektanty a dodavatele požárně bezpečnostních zařízení, zástupce pojišťoven, ale i širokou veřejnost.

Výměna zkušeností, seznámení se s novinkami v oblasti požární ochrany, rozbor v minulosti vzniklých požárů a problémů s jejich likvidací, simulace zásahu – to vše by mělo přispět k tomu, abychom byli připraveni na možná nebezpečí, spojená se vznikem požáru.

I pražští hasiči si uvědomují možné riziko požáru v kulturních památkách, a proto, kromě podílení se na přípravě konference a provádění pravidelných preventivních kontrol, zásahy na tyto objekty nacvičují. Simulovaný požár v prostoru krovu severního výběžku Katedrály sv. Víta nad Wohlmutovou kruchtou, kaplí sv. Zikmunda a starou zákristií cvičili pražští hasiči před dvěma roky.

plk. Ing. Jiří Hošek
HZS hl. m. Prahy
Sdílet