Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dobrovolní i profesionální hasiči nacvičovali v Dubí správné plnění bambi vaku a spolupráci s policejní letkou

Čtrnáct jednotek dobrovolných hasičů a tři profesionální hasičské jednotky ve středu v Dubí absolvovaly speciální výcvik s vrtulníkem v plnění bambi vaku například pro hašení lesních požárů. Úkolem hasičů není pouze správně naplnit bambi vak v podvěsu policejního vrtulníku, ale zároveň také spolupracovat s letkou Policie České republiky.

U plnění Bambi vaku se tak i letos postupně vystřídali hasiči ze všech jednotek. Znalosti z výcviku plnění hasícího vaku totiž hasiči mohou využít při nasazení policejního vrtulníku například k likvidaci rozsáhlých lesních požárů,

říká velitel cvičení Jan Bereznanin z HZS Teplice.

Bambi vak je integrovaný protipožární systém, který slouží k hašení požárů v podvěsu vrtulníku. Jde o speciální zásobník, který je zavěšen na laně pod vrtulníkem. Nasazení letecké techniky hasiči využívají především při hašení velkých lesních požárů nebo v těžko přístupném terénu. Profesionální i dobrovolní hasiči z Teplicka si tak v rámci cvičení opět vyzkoušeli plnění vaku, který se plní dvěma proudy hadic. Pro piloty je důležité umět si správně načasovat ve větru vypuštění vodní „spršky“ na místo požáru.

Pro tento specifický druh hašení je tak nutná kvalitní odborná příprava, je totiž důležité umět obsluhovat hasicí zařízení pod vrtulníkem a také správně spolupracovat s posádkou. Pro dobrovolné i profesionální hasiče z teplického okresu tak byl dnes odpoledne připraven policejní vrtulník se speciálním vakem na louce Pod Kudrákem v Dubí. Záběry z kamery na hasičské přilbě redakci poskytli dobrovolní hasiči z Hrobu.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet