Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Letos je to již čtyřicet let, co v Soběslavi působí profesionální ha­siči

V letošním roce uplyne 40 let ode dne, kdy v Soběslavi začal fungovat profesionální hasičský sbor. Významné výročí si dne 19. června na soběslavské stanici připomněli současní i bývalí příslušníci HZS Jihočeského kraje, kteří na územním odboru Tábor a na stanici v Soběslavi pracují či v minulosti pracovali, a celá řada významných hostů.

Slavnostní aktiv zahájil ředitel územního odboru Tábor plk. Ing. Petr Hojsák, který všechny přítomné přivítal a přednesl ve stručnosti historii profesionálních hasičů v Soběslavi včetně současného stavu. Zároveň představil přítomné významné hosty, z nichž velkou pozornost věnoval především panu Jaroslavu Janovskému a Ing. Zdeňku Dvořákovi, kteří patří mezi zakládající hasiče a kteří měli zcela zásadní podíl na výstavbě a rozvoji soběslavského profesionálního sboru. Oba pak měli možnost přede všemi na tuto dobu zavzpomínat.

Prostor pro slavnostní slova dostali v první řadě starostové největších měst Táborska, a to samozřejmě Soběslavi, Tábora a Veselí nad Lužnicí. Starosta Soběslavi Ing. Jindřich Bláha stejně jako ředitel Hojsák nejprve zavzpomínal na dobu výstavby stanice a na závěr dodal, že hasiči byli, jsou a budou páteří naší společnosti, a proto se bude snažit, aby v Soběslavi měli vždy dobré zázemí. Ing. Jiří Fišer, starosta města Tábor, doplnil, že děkuje za to, že on i občané vědí, komu zavolat, když potřebují pomoct, a věří, že to tak bude fungovat i nadále. Ve stejném duchu se pak nesl i projev starosty města Veselí nad Lužnicí RNDr. Ladislava Sýkory.

Možnost vystoupit dostal také okresní starosta SH ČMS pan Alois Pazdera, který vyzdvihl dlouholetou spolupráci s bývalým velitelem soběslavské stanice panem Jiřím Šustrem. Jako dík za skvělou spolupráci pak předal současnému veliteli stanice npor. Bc. Liboru Šmahlíkovi medaili SH ČMS „Za zásluhy“.

Krajský ředitel HZS Jihočeského kraje plk. Ing. Lubomír Bureš pochválil především výborně fungující spolupráci mezi hasiči a obecními samosprávami na Soběslavsku a Táborsku. Vyzdvihnul, že si velmi váží podpory i těch měst a obcí, kde jihočeský profesionální sbor nemá svou stanici. Dále vzpomenul na dobu nedávnou, kdy se hasičský sbor potýkal s nedostatkem peněz, kdy hasiče zasáhla celá řada úsporných opatření. A i za této situace se podařilo všechny stanice v Jihočeském kraji, včetně soběslavské, udržet. Svůj proslov pak uzavřel přáním dalších mnoha dlouhých let pro stanici v Soběslavi.

Jako poslední pak přednesl slavnostní slova senátor Parlamentu ČR Mgr. Pavel Eybert, který poděkoval proto hasičům za jejich práci a pomoc s přáním, ať v současné době velmi dobře fungující spolupráce mezi hasiči a samosprávou obcí v soběslavském i táborském regionu pokračuje i nadále.

Součástí slavnostní akce bylo také poděkování jihočeským hasičům, kteří reprezentovali HZS ČR na světovém šampionátu v disciplínách TFA v německém Hannoveru. Krajský ředitel HZS Jihočeského kraje poděkoval za vynikající výsledky táborským Petru Bendovi a Lukáši Houdkovi, Davidu Kubišovi z územního odboru Písek a Jaroslavu Poukarovi z Jindřichova Hradce.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet