Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ohlédnutí za vývojem v kurzu Taktické řízení z pohledu metodiků

Přes devět let se zabývám vzděláváním velitelů na odborném učilišti respektive dnes na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR (dále ŠVZ), a mohu říct, že výcvik k získání odborné způsobilosti nových profesionálních velitelů postoupil výrazně ke zlepšení kvality.

Hasiči, kteří se školili na nové velitele před pěti a více lety by dnešní kurz již nepoznali. Způsoby a přístupy ve vzdělávání velitelů na ŠVZ se zásadně změnily. Dnes již velitelé nesedí celý kurz v lavicích a neposlouchají pouze výklad lektora, naopak, dnes se musejí aktivně podílet a zapojovat do řešení praktických úkolů, řešení reálných situací a to jim dává, dle mého názoru, vynikající základy pro řešení reálných zásahů.

Osnovy schválené v roce 2013 pro kurzy Taktické řízení stanovují 51 hodin praxe (z 200 hodin), ale ve skutečnosti je to mnohem více. Budoucí velitelé řeší případové studie událostí vycházejících z reálných zásahů hasičů, zabývají se prakticky odbornou přípravou pro členy jednotky včetně praktického přednesu apod.

Nedílnou součástí je i administrativa, takže do kurzů zavádíme vyplňovaní různých dokumentů, které velitelé musejí ovládat (např. Zpráva o zásahu v SSU). Každým kurzem se nám daří přidávat víc věcí z reálného života velitele na základě odezvy velitelů na kurz například pomocí dotazníků, které využíváme jako informační zdroj, co změnit.

V dotaznících na konci kurzu se pravidelně setkáváme s požadavky na ještě větší množství praxe hlavně v oblasti modelových případů řešenými při kurzu. A tato zpětná vazba je snad důkazem, že to děláme dobře. Pro příklad přidávám video z posledního konaného kurzu na ŠVZ ve Frýdku Místku konané v roce 2015.

Dle výše uvedeného, by měl být tento kurz dokonalejší, ale stále se objevují hlasy těch starších, kteří kdysi absolvovali kurz na nějakém vzdělávacím zařízení a tvrdí, že kurz je k ničemu, že jim nic nedal apod. Bohužel, změněný kurz už neabsolvovali a očividně se ani nezajímají o změny ve vzdělávání.

Takže bych chtěl požádat všechny, kteří se nebojí za svůj názor, aby uvedli v debatě svůj náhled na věc, zda svou práci na ŠVZ děláme dobře či špatně.

Myslím si, že praxe nejvíce dá člověku, který chce dělat svou práci dobře. Je otázkou, proč tyto hlasy jdou stále slyšet? Děláme někde chybu? Dle mých zkušeností v zahraničí si myslím, že ne. Takže Vás prosím o Váš názor a nejen ty, co u nás absolvovali kurz, ale i ty, kteří sledují naše články a počínání nejen v kurzech Taktické řízení. Změny neproběhly jen u velitelů! Popřemýšlejte.

Pokud nechcete psát do diskuze na Požáry.cz (Co Vás pálí/Vzdělávání na ŠVZ), napište přímo mně – jiri.rogowski@svzfm.izscr.cz

Za každý Váš názor děkuji.

Metodik za Taktické řízení ŠVZ HZS ČR
Jiří Rogowski
ŠVZ HZS ČR – Středisko Frýdek Místek
Sdílet