Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pardubicemi prošly bouřky

Co vše napáchaly čtvrteční bouře v Pardubickém kraji? Padající stromy, zatopené sklepy, hořící stodola.

HZS územní odbor Ústí nad Orlicí
Dne 5. června 2003 v 17:15 hodin hasiči z Ústí nad Orlicí odstraňovali strom spadlý u řeky Třebůvky. O několik minut později bylo nutné odstranit popadané stromy na železniční trati mezi stanicemi Choceň-Týniště. Hasiči z Vysokého Mýta a Chocně odčerpávali vodu ze sklepů po přívalovém dešti v Chocni, a to hned na třech místech. Ve večerních hodinách byli hasiči přivoláni do Ústí nad Orlicí, kde bylo nutné odčerpat vodu ze zatopených suterénů.

HZS územní odbor Svitavy
Dne 5. června 2003 bylo nutné po bouřce odstranit následky přívalového deště. V 17:49 hodin vyjeli hasiči z Litomyšle do Trtenice, kde odčerpávali vodu ze zatopených sklepů, a to až do 21:40 hodin. Dobrovolní hasiči zasahovali v Dolním Újezdě od 18:35 hodin do 21:34 hodin. I tady bylo nutné odstranit vodu, která zaplavila sklepy domů.

HZS územní odbor Chrudim
*) Bouřka napáchala nemalé škody na Chrudimsku. Blesk způsobil požár stodoly dne 5. června 2003 kolem 14:30 hodin v Proseči u Seče. Na místo byli přivoláni profesionální hasiči ze Seče a z Chrudimi a dobrovolní hasiči ze Seče. Hasiči museli dopravovat vodu na místo požáru z hydrantů. Největší komplikací při zásahu byla 22 kilogramová propan-butanová láhev, která se nacházela uvnitř objektu a hasiči ji museli vynést a ochlazovat. Jednalo se o objekt, který sloužil částečně jako dílna a částečně jako stodola. Požár byl lokalizován v 15:55 hodin.
V 18:30 hodin byla na místo požáru povolána jednotka SDHO Trhová Kamenice, protože bylo nutné vystřídat zasahující hasiče při mimořádně obtížných teplotních podmínkách. Škoda byla předběžně stanovena na 253 tisíc korun. Požár byl zlikvidován v 19:55 hodin. Ke zranění osob nedošlo.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet