Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Ostravě cvičily složky IZS evakuaci osob a nouzové přežití při povodni

Čtyři desítky figurantů hlavně z řad vysokoškolských studentů (VŠB-TUO) a také profesionálních hasičů se zapojily do pondělního (22. 6. 2015) taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému (IZS) na několika místech Ostravy, zaměřeného na evakuaci obyvatelstva a zajištění jejich nouzového přežití při povodních.

Osoby, ohrožené povodní, svolávaly v pondělí ráno předem namluveným textem mobilní sirény Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje, umístěné na kapotě služebních vozidel Městské policie Ostrava. Ta projížděla ostravskými částmi Svinov a Dubí, kam se dostala stoletá voda z Odry a dalších menších vodních toků. Do evakuace se zapojili také dobrovolní hasiči.

Evakuované osoby přivezli hasiči dvěma evakuačními autobusy HZS MSK z ohrožených oblastí na Hranečník, kde je Technická a výcviková základna IZS. Cvičící hasiči a další složky IZS již zde mezitím vybudovali evakuační základnu se třemi stany a mobilním operačním střediskem.

Hasiči a další pomocníci všechny osoby postupně zaevidovali, poskytli jim jídlo a pití, deky. Osm z nich muselo vyhledat ošetření. K dispozici byla psycholožka HZS MSK a členové posttraumatického intervenčního týmu, také členové Českého červeného kříže a Krizového centra Ostrava.

Strážníci MP Ostrava museli v jednom ze stanů řešit rvačku mezi dvěma agresivními evakuovanými muži. Jeden z nich se nakonec zklidnil sám v sevření strážníka, druhého museli zpacifikovat a odvézt zkrouceného v poutech do služebního vozidla.

Následovat měl převoz všech figurantů do náhradního ubytování na kolejích Vysoké školy báňské-Ostravské univerzity v Ostravě-Porubě. Předtím ale všichni studenti absolvovali v areálu Hranečníku několik přednášek a ukázek s testem, zaměřeným na požární prevenci a ochranu obyvatel.

Jedna skupina se dozvěděla podrobnosti i zajímavosti o práci složek IZS a o prevenci, druhá nad kufrem, plným předmětů, přemýšlela, co patří a nepatří do evakuačního zavazadla, třetí si vyzkoušela na jedné z figurantek improvizovanou ochranu těla a dýchacích cest. Pak se skupiny prostřídaly.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet