Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil halu za 10 milionů korun

Deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes odpoledne zasahovalo při likvidaci požáru výrobní haly v Kalouskově ulici v Rousínově na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13.41 hodin a vzhledem k jeho rozsahu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu.

Deset jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů dnes odpoledne zasahovalo při likvidaci požáru výrobní haly v Kalouskově ulici v Rousínově na Vyškovsku. Požár byl operačnímu středisku HZS ohlášen ve 13.41 hodin a vzhledem k jeho rozsahu byl vyhlášen druhý stupeň požárního poplachu. Na místo vyjely jednotky profesionálních hasičů ze stanic ve Vyškově, Slavkově a Bučovicích na Vyškovsku a ze stanic v Pozořicích na Brněnsku a v Lidické ulici v Brně, a dobrovolné jednotky z Drnovic, Křenovic, Slavkova, Rousínova a Vyškova.

Hala na výrobu dlažby a obrubníků o půdorysu cca 57 krát 15 metrů a vysoká 8,5 metru byla při příjezdu hasičů celá v plamenech a oheň a hustý dým stoupaly až do výšky 20 metrů. Hasiči, kteří vzhledem k hustému zakouření zasahovali v dýchacích přístrojích, proti plamenům nasadili devět vodních proudů. K jejich zásobování zřídili kyvadlovou dopravu vody od zdroje vzdáleného zhruba jeden kilometr, a od podzemního hydrantu v areálu výrobny. Plameny hasili ze země i z vysokozdvižné plošiny. Kromě boje s plameny v hořící hale hasiči jedním vodním proudem před žárem chránili také sousední nově přistavenou halu. Požár se podařilo lokalizovat ve 14.24 hodin, dohašování lokálních ohnisek hoření zřejmě potrvá až do večerních hodin.

Při zásahu byl v obličeji lehce zraněn jeden ze zasahujících hasičů. Žár v hořící hale poškodil plastový zásobník s chemikálií, která se přidává do betonových směsí. Ze zásobníku o obsahu tisíc litrů uniklo zhruba 500 litrů chemikálie, dalších 300 litrů hasiči přečerpali do přistavených nádob. Vytékající chemikálii hasiči zasypávali sorbentem a zabránili jejímu úniku do kanalizace. Protože podle původních informací se mělo jednat o látku na bázi oleje, na místo vyjel tým chemiků z laboratoře Školícího střediska HZS v Tišnově a opěrný bod k likvidaci následků chemických havárií. Po konzultaci s výrobcem však hasiči získali informaci, že unikající látka zřejmě nepatří mezi nebezpečné látky a po zředění vodou by neměla způsobit žádné ekologické škody. Likvidaci zbytků látky proto zajistí majitel objektu.

V podvečer se většina jednotek vrátila na základny a na místě zůstaly jen dvě jednotky hasičů. V 17.18 hodin požářiště ke střežení a k dohašování lokálních doutnajících ohnisek převzala jednotka dobrovolných hasičů z Rousínova.

Požár výrobní halu zničil, hasičům se však podařilo zabránit rozšíření plamenů na sousední novou halu. Příčina vzniku požáru je zatím v šetření. Z odhadované škody 10 milionů korun připadá pět milionů korun na zničenou stavební část a dalších pět milionů korun na poškozenou výrobní technologii.

por. Mgr. Jaroslav Haid
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kraje

-swo-

Sdílet