Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár seníku v Hrdějovicích

Dne 12. května v 21:44 hodin byl na Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen požár seníku v obci Hrdějovice. K zásahu byly vyslány dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a Suché Vrbné a tři jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Hrdějovice, Zliv a Hluboká nad Vltavou.Ilustrač­ní foto

Dne 12. května v 21:44 hodin byl na Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen požár seníku v obci Hrdějovice. K zásahu byly vyslány dvě jednotky profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice a Suché Vrbné a tři jednotky sboru dobrovolných hasičů obcí Hrdějovice, Zliv a Hluboká nad Vltavou.
Hasiči na uvedeném místě zjistili, že hoří seník v areálu ZD Hosín, farma Hrdějovice, který byl postaven v roce 1964 a rekonstruován v roce 2005 a má rozměry 20 × 40 metrů. Uvnitř se nacházelo přibližně 200 tun slámy a technika. Ta přestože byla požárem poškozena, podařilo se jí vyvézt z hořícího objektu ven. Slámu již nebylo možné vyskladnit, proto velitel zásahu rozhodnul, že bude ponechána k vyhoření. Rychlým společným zásahem všech jednotek hasiči požár krátce po půl jedenácté lokalizovali, likvidace byla nahlášena pět minut po půlnoci. Celková přímá škoda byla předběžně vyčíslena na Kč 2 500 000,–-, uchráněné hodnoty na Kč 1 500 000,–-. Příslušník HZS pro zjišťování příčin požáru stanovil zatím tyto verze vzniku požáru: úmyslné zapálení neznámého pachatele, nedbalostní jednání neznámé osoby či hra dětí s otevřeným ohněm. V současné chvíli je na místě jedna cisterna s osádkou profesionálních hasičů ze stanice České Budějovice, která požářiště monitoruje.

V rámci mezikrajské výpomoci vyjely jednotky profesionálních hasičů z PS Dačice a jednotky SDH obcí Dačice, Český Rudolec a Studená k požáru trávy a lesního porostu na kopec Bradlo, který se nachází v katastru obce Olší již v kraji Vysočina. Jednotky HZS Jihočeského kraje tak vypomohli u zásahu, který byl primárně řízen z Krajského operačního střediska kraje Vysočina. Požár propuknul nejprve na pasece a šířil se na blízký les s 5 – 10 let mladými stromy. Než se vzhledem k nepřístupnému terénu podařilo hasičům požár lokalizovat (14:46 hodin), zasáhnul územní přibližně 150 × 200 metrů. Škoda vzniklá požárem byla vyčíslena na Kč 10 000,–-, příčinou vzniku požáru je nedbalostní jednání.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje 



-swo-

Sdílet