Pátek 17. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

SEARCH PATROL je v roce 2015 zpět, v srpnu budou psovodi vyhledávat v ploše, v říjnu v sutinách

Po dvou letech se opět vrací mezinárodní soutěžní setkání psovodů záchranných psů SEARCH PATROL 2015, které oproti prvnímu ročníku doznalo značných změn.

Chtěli jsme navázat na ročník 2013, který se uskutečnil v okolí České Kamenice a mezi kynology záchranáři měl kladný ohlas. Konání ročníku 2015 bylo přesunuto do Příbrami a okolí a je rozděleno do dvou termínů.

Záchranní psi se specializací na vyhledávání pohřešovaných osob v ploše (lesy, rokle, jeskyně atd.) se sejdou v termínu 27. – 30. srpna 2015 na SEARCH PATROL 2015 – LOST. Setkání se zúčastní deset čtyřčlenných družstev. Hlavním komisařem a tvůrcem námětů zásahů je Jindřich Nečas.


Pro psovody se specializací na vyhledávání osob v sutinách je určeno říjnové setkání v termínu 8. – 11. října 2015 s názvem SEARCH PATROL 2015 – DISASTER, jehož se zúčastní deset dvoučlenných družstev. Hlavním komisařem a tvůrcem námětů zásahů je Lucie Čeňková.

Další významnou změnou je prodloužení setkání na 4 dny (z původních 2,5 dne). Čímž chceme dát větší prostor účastníkům k setkání po závodě a výměnu nabytých zkušeností. Rozdělení a prodloužení akce umožní účast většímu počtu psovodů.

Součástí bude společenský večer, který se uskuteční v sobotu po slavnostním vyhlášení výsledků.


Nechtěli jsme opakovat stejné schéma závodu a stejné situace. Podařilo se nám připravit zásahy a situace, které vycházejí z praxe.

Samotný závod bude probíhat od čtvrtečního večera do sobotního rána. Psovodi se svými psy budou pracovat současně na několika místech ve dne i v noci. Nejedná se o klasický formát závodu, jak jsme v ČR zvyklí. Náš závod bude probíhat podle vlastních pravidel, která kopírují praktické využití psů při skutečných nasazeních.

Hodnocení bude velmi jednoduché a transparentní s vyloučením jakékoliv možnosti subjektivního hodnocení. Vyhlašovat se budou první tři nejúspěšnější družstva.

Na letošní ročník jsou přihlášené nejen tuzemské kynologické K-9 týmy, ale také týmy z Německa a Slovenska.

Na akci jsou přihlášeni účastníci z organizací

  • Bratislavská kynologická záchranárská brigáda
  • BRH Bonn/Rhein – Sieg
  • Kynologická záchranná jednotka ČR
  • SAR DA Slovakia
  • Záchranná brigáda kynologů Jihomoravského kraje ČR
  • Sbor dobrovolných hasičů Hejnice
  • Záchranná brigáda kynologů Královéhradeckého kraje
  • Záchranná brigáda kynologů Libereckého kraje
  • Záchranná brigáda kynologů Pardubického kraje
  • Záchranná brigáda kynologů Plzeňského kraje
  • Záchranná brigáda kynologů Ústeckého kraje
  • Záchranná brigáda kynologů Praha

Chceme, aby si z této akce psovodi a jejich čtyřnozí parťáci odnesli co možná nejvíce nejen zážitků ale především zkušeností, které v budoucnu využijí při praktickém nasazení záchranných psů. SEARCH PATROL bude, tak jako v roce 2013 náročný závod, který prověří připravenost záchranných kynologických týmů po všech stránkách.

Psovodi se svými psy a jejich doprovody budou hledat zachraňovat, ošetřovat, slaňovat, plavat, překonávat překážky. Všichni si vyzkouší jaké je nasazení, které trvá desítky hodin v místech, kam se běžně nedostanou. V ploše se budou muset týmy vypořádat mimo jiné s několikakilo­metrovými přesuny a nočním bivakem.

Pořádání akce takového rozsahu je organizačně náročné. Rádi bychom proto touto cestou předem poděkovali všem organizátorům, kteří mají za úkol zajistit terény pro samotný závod, vyjednávají potřebná povolení a starají se o to, aby vše vyšlo tak jak má.

Díky patří pořadateli letošního ročníku, kterým se stala Česká hasičská jednota Příbram a jejím členům. V neposlední řadě děkujeme hasičům, zdravotníkům, komisařům a desítkám figurantů, bez kterých by se tento závod neobešel. Akce je podporována ze stran sponzorů a partnerů, mezi které v tomto roce patří také Psí sporty.

Nabízíme volná místa pro účastníky

Aktuálně jsou ještě volná místa na SEARCH PATROL 2015 – Lost. Pro účast na této akci není potřeba mít složené zkoušky, což ale neznamená, že je vhodná pro začínající psy. Naopak akce je vhodná i pro začínající psovody, kteří mohou mít jedinečnou možnost vidět své zkušenější kolegy a jejich psi při práci v téměř reálných podmínkách. Hlásit se mohou celá družstva ale i také jednotlivci. Případní zájemci mohou psát na Info@searchpatrol.cz.

Hledáme figuranty

Pro realizaci závodu hledáme ochotné dobrovolníky, kteří by chtěli pomoci a zároveň by si rádi vyzkoušeli, jaké je to být nalezen a zachráněn záchranným psem. Hlásit se můžete na celou akci nebo jen na její část. Případní zájemci mohou psát na Figuranti@searchpatrol.cz, kde jim poskytneme detailní informace.

Více informací naleznete na www.searchpatrol.cz nebo na Facebooku.

Martin Brandner
marketing@searchpatrol.cz

Fotografie poskytl Jan Vlček
Sdílet