Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skládky odpadu v Košťálově

Rozsáhlý požár velkoobjemové skládky komunálního a průmyslového odpadu v Košťálově byl ohlášen na operační středisko hasičů v neděli 11. května 2008 ve 14:22 hodin. Operační středisko na místo požáru vyslalo postupně 11 jednotek požární ochrany se 14 cisternovými vozy a protiplynovým automobilem HZS Libereckého kraje ze stanice Semily.

Rozsáhlý požár velkoobjemové skládky komunálního a průmyslového odpadu v Košťálově byl ohlášen na operační středisko hasičů v neděli 11. května 2008 ve 14:22 hodin. Operační středisko na místo požáru vyslalo postupně 11 jednotek požární ochrany se 14 cisternovými vozy a protiplynovým automobilem HZS Libereckého kraje ze stanice Semily. Devítihodinového hašení hromad odpadků se účastnily profesionální jednotky hasičů ze Semil, Jilemnice, Turnova a jednotky SDH obcí Košťálov, Lomnice nad Popelkou, Semily, Peřimov, Libštát, Benešov u Semil a Roztoky u Jilemnice. Požár se rozšířil na odpadky do hloubky několika metrů na celkové ploše 950 m2. Na místo požáru bylo v cisternových vozech dopraveno celkem 536 400 litrů hasební vody a bylo přimíseno 1 200 litrů pěnidla.

Již při příjezdu ke skládce viděli hasiči hustý silný sloup černého kouře. Proto bylo požádáno operační středisko o vyslání dalších jednotek s dýchací technikou nad rámec I. stupně poplachového plánu. V době příjezdu byla požárem zasažena plocha o velikosti přibližně 500 m2, oheň se rychle šířil a na některých místech plameny dosahovaly výše až 10 metrů. Profesionální hasiči ze Semil v dýchacích přístrojích ihned nasadili první dva proudy. Na místě byla po příjezdu dalších cisternových vozů zřízena kyvadlová doprava vody. Hasební vodu hasiči dopravovali z 1,5 km vzdáleného stanoviště nad soutokem Želešského potoka a říčky Olešky. Kyvadlovou dopravu provádělo celkem 10 cisternových vo­zů.

Velitel zásahu si vyžádal zřízení štábu a prostřednictvím starostky přilehlé obce Košťálov a hlídek Policie ČR zajištění informování obyvatel obce o nevhodnosti větrání a vycházení z budov. Současně operační středisko informovalo i příslušný odbor životního prostředí obce s rozšířenou působností Semily.

Po příjezdu všech povolaných jednotek požární ochrany hasiči nasadili celkem 8 vodních proudů a hašení bylo rozděleno do 4 úseků. Z požární stanice Semily byl na místo požáru povolán protiplynový automobil pro výměnu tlakových lahví dýchacích přístrojů. Okolo 16. hodiny byl na místě nasazen nakladač správce firmy, který postupně rozhrnoval vrstvy odpadu, který hasiči prolévali vodou se smáčedlem. Na místě byla nasazena i další těžká technika k manipulaci s odpadem. Krátce před 18. hodinou se podařilo oheň dostat pod kontrolu. Ve 20:15 hod. hasiči uhasili poslední doutnající ložiska a místo bylo protokolárně předáno technikovi skládky, který monitoroval požářiště do 7. hodiny ranní následujícího dne. Na místě byly rovněž ponechány dobrovolné jednotky z Košťálova a Libštátu, které prováděly dohlídku nad místem požáru do nočních hodin.

Příčina vzniku požáru je v šetření. Pravděpodobnou verzí podle vyšetřovatele HZS Libereckého kraje územního odboru Semily je samovznícení komunálního odpadu. Požárem byla poškozena také fólie hydroizolace, která je součástí technologie skládky. Přesnou výši škody stanoví majitel skládky.

por. Mgr. Iva Michalíčková

tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje




-swo-

Sdílet