Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár výroby plastových komponentů

V obci Kunějovice na severním Plzeňsku se nachází firma zpracovávající polymerové materiály a tužidla (kaprolactan, deolactan, U7(NCO)) na plastové-silonové výrobky.

V obci Kunějovice na severním Plzeňsku se nachází firma zpracovávající polymerové materiály a tužidla (kaprolactan, deolactan, U7(NCO)) na plastové-silonové výrobky. V průběhu polymerizace v jednom z technologických zařízení došlo pravděpodobně v důsledku poruchy termostatu k přehřátí zmíněného zařízení a následnému výbuchu, při kterém se též vznítil již zmíněný materiál. Vzhledem k tomu, že předmětem zpracování jsou komponenty o různém stupni nebezpečnosti, zasahovaly nejen dobrovolné hasičské jednotky (Horní Bělá, Všeruby) i profesionální hasičské sbory (stanice Plzeň-Košutka), ale též příslušníci laboratoře HZS z Třemošné. Posledně uvedení se zaměřili na detekci nebezpečných látek v ovzduší, ve vodě a v půdě.

V průběhu průzkumu a při zásahu, který byl zaměřen na interiér výrobny a na ochranu okolí – obytný prostor náležející k firmě – nebyly zjištěny zraněné osoby. Škody jsou předběžně odhadnuty na 300 tis. Kč u vybavení dílny a na 50 tis. Kč ve vztahu ke stavební části.

Jiří Filípek,
ředitel kanceláře krajského ředitele
HZS Plzeňského kraje


-swo-

Sdílet