Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rokytnici v Orlických horách byla otevřena nová hasičská zbrojnice, začíná tak další historická kapitola

Město Rokytnice v Orlických horách zažilo v sobotu 4. července 2015 v pravdě historickou událost. Po mnohaletém úsilí o zajištění finančních prostředků a rok trvající stavbě byla slavnostně otevřena nová hasičská zbrojnice. Vznikla přestavbou bývalé kotelny.

Podle projektové dokumentace spol. Ateliér architektury, Šuda – Horský a.s. a spol. Optima s r.o., stavbu zhotovila firma FATO a.s., člen holdingu FATO. Celkem bylo za stavbu proinvestováno, včetně okolních komunikací, necelých 23 milionů korun.

Stavba je součásti česko-polského projektu „Modernizace integrovaného záchranného systému Orlických a Bystřických hor v souvislosti se vstupem do Schengenského prostoru“.

Informace o projektu

Všech 6 členů projektu se účastní společných školení, aby byli co nejlépe připraveni na následky lesních požárů, živelných pohrom, úniku nebezpečných látek, hromadných dopravních nehod, aj. na úpatí Orlických a Bystřických hor – na hranici mezi Českou a Polskou republikou.

V případě mimořádných událostí bude rokytnická hasičská zbrojnice sloužit jako sídlo krizového štábu, odkud může řídit operace v této oblasti a to i při dlouhodobém výpadku el. energie. Zbrojnice bude i v případě živelných pohrom sloužit jako překladiště humanitární pomoci pro následný rozvoz na odlehlá místa Orlických a Bystřických hor.

Ostatní členové projektu čerpali především techniku a technické vybavení. Např. na české straně JSDH Olešnice v Orlických horách pořídila CAS 20 – S2R Tatra 815 Terrno, JSDH Orlické Záhoří pak velkokapacitní CAS 30 – S3R Tatra 815–7 pro lesní požáry.

V objektu nové budovy hasiči naleznou veškeré potřebné zázemí od hygienického až třeba po kuchyňku, zasedací místnost a kancelář v prvním patře.

Ve vytápěné garáži je místo pro čtyři auta, nechybí zde např. montážní jáma, odsávání výfukových zplodin, a také je možno přímo v garáži plnit cisternu vodou z hydrantu.


V dopolední části slavnostního otevření se na sluncem rozpáleném prostranství před výjezdovými vraty sešli zástupci okolních obcí a měst, hosté z řad hasičů, partneři projektu z České a Polské strany a mnozí další. Člověk nejdůležitější, starosta města Rokytnice Petr Hudousek, ve své řeči uvedl, že se cítí šťastně jak v den, kdy se ženil.

Dodal také důležitou věc, že finanční prostředky, které se podařilo na stavbě ušetřit, bude možno využít k nákupu cisterny Tatra Terrno, jejíž výroba po předchozím výběrovém řízení již započala. Sbor by ji měl obdržet v polovině září.

Svůj projev přednesl mimo jiné i zástupce Krajského sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, který zároveň předal „záslužnou medaili“ za píli vedoucí od vzniku projektu až k jeho samotnému dokončení – obdarovanými jsou Petr Hudousek, Vít Klouček, Vojtěch Špinler a Jaroslav Štefek. Po slavnostním přestřihnutí pásky následovala prohlídka objektu a pohoštění v prostorách zbrojnice.


Odpoledne se hasičská zbrojnice otevřela pro veřejnost. Z členů sboru se stali průvodci po objektu, animátoři v dětském koutku, obsluha u občerstvení, ale třeba i topiči v udírně s klobásami. Další se mezi tím připravovali k provedení ukázek.

Tou první byla záchrana osob z výšky. Předvedlo ji domácí lezecké družstvo ve spolupráci s JSDH Nové Město nad Metují a Horskou službou ČR. Ukázka začala vyhlášením poplachu pomocí nové elektronické sirény. Ke zraněné osobě na pracovní plošině se lezci dostali slaněním z automobilového žebříku Mercedes Benz Metz, následně provedli prvotní ošetření osoby a v podvěsu ji dopravili na zem, kde byla naložena na čtyřkolku Horské služby, a dále transportována k dalšímu ošetření.

Kdo chtěl, mohl se poté podívat na ukázku práce psů cvičených k vyhledávání zavalených osob, kterou zde předvedla Záchranná brigáda kynologů HZS ČR. Bylo zajímavé sledovat různé způsoby práce jednotlivých psů i používanou taktiku takzvaného překrývání – to znamená, že zavalenou osobu musejí označit dva psi nezávisle na sobě.


Přestože sluneční paprsky byly doslova vražedné, začala se připravovat další ukázka. V tuto chvíli musela část rokytnické jednotky odjet na ostrý zásah k požáru lesa. Ukázka vyprošťování osob ze dvou havarovaných vozidel byla provedena hasiči z Rokytnice a polského Wilkanova.

Ani pak ale nebyl plánovaným zpestřením další odjezd k ostrému zásahu – tentokrát k pádu vzrostlého stromu na komunikaci. Poslední, již opět plánovanou, ukázkou bylo hašení požáru vozidla, kterou předvedli kolegové z Wilkanova.

Během celého odpoledne si návštěvníci mohli vyzkoušet základy první pomoci pod vedením zdravotnic záchranné služby, svézt se na koňském povozu, prohlédnout statické ukázky hasičské techniky, shlédnout jak se u figurantů maskuje zranění a mnoho dalšího.

Pokud po celém odpoledním programu někomu ještě zbyl dostatek energie, mohl večer přijít a posedět do party stanu, kde hrála kapela La Muzica. Vystoupení kapely navíc doplnila ohnivá show v podání Šermířského spolku Šumperk.

Posledním bodem celodenního programu byl krátký ohňostroj. Poté už program volné zábavy závisel čistě na návštěvnících, kdy někteří u nás i posnídali, a za světla odešli domů.

Slavnostní program k otevření nové hasičské zbrojnice sice skončil, nová kapitola v historii Sboru dobrovolných hasičů v Rokytnici v Orlických horách však začíná.

J. Koblása a SDH Rokytnice v Orl. h.
Sdílet