Neděle 19. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči vyprošťovali v Třinci maďarský kamion s televizemi, skončil na boku v příkopu

Tři jednotky profesionálních hasičů (HZS MSK) zasahovaly v sobotu 27. 6. 2015 odpoledne až do večera v Třinci, místní části Nebory (okres Frýdek-Místek), kde havaroval maďarský kamion s několika paletami televizních přijímačů a skončil na pravém boku v příkopu. Přitom poškodil betonový sloup s elektrickým vedením. Řidič vyvázl jen s oděrkami. Na místo musela vyjet těžká hasičská technika z Ostravy.

Hasiči použili vyprošťovací speciál Mercedes Actros Bizon a těžký jeřáb Demag/Terrex na postavení kamionu na kola ještě v příkopu – na okraji pole s dozrávající pšenicí. Bizon pak potáhl kamion navijákem po poli na kvalitnější plochu a maďarský řidič dokázal s havarovaným vozidlem popojet až na odstavnou plochu.

Problematická byla komunikace s řidičem, který neuměl žádný světový jazyk. Velitel zásahu proto zprostředkoval telefonický hovor s hasičem z Ostravy, který uměl maďarsky. Silnice v úseku Nebory – Ropice byla až do vyproštění kamionu s návěsem uzavřena.

Na místě nehody zasahovaly tři jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Třinec, Český Těšín a Ostrava-Zábřeh (odkud přijel Bizon, jeřáb a pojízdná dílna).

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet