Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skládka v Košťálově opět hoří

Dnes deset minut po půlnoci byl na operační středisko hasičů nahlášen další požár skládky komunálního a průmyslového odpadu v Košťálově, která hořela již v neděli 11. května 2008.

Dnes deset minut po půlnoci byl na operační středisko hasičů nahlášen další požár skládky komunálního a průmyslového odpadu v Košťálově, která hořela již v neděli 11. května 2008. Operační středisko vyslalo na místo požáru postupně celkem 15 jednotek požární ochrany a byl vyhlášen III. stupeň požárního poplachového plánu.

8:00 hod.

Požár tentokrát vznikl o několik desítek metrů vedle nedělního požářiště. Při příjezdu prvních jednotek opět šlehaly ze skládky vysoké plameny. Oheň se rozšířil na ploch přibližně 1 400 m2 a zasáhl hromady odpadků do hloubky několika metrů. Na místě je velké množství kouře a jedovatých zplodin hoření. Celou situaci velmi ztěžují také špatné rozptylové podmínky. Hasiči zasahují v dýchací technice. Lahve je nutné velmi často vyměňovat. Na místo byl povolán protiplynový automobil ze Semil, protiplynový kontejner ze stanice Semily a další kompresor HZS podniku České dráhy, aby bylo možné zajisti plnění velkého množství tlakových lahví dýchacích přístrojů. Stanoviště pro plnění lahví muselo být přesunuto až přímo do Košťálova, kde není vzduch kontaminovaný. Naplněné lahve jsou na skládku dopravovány na vzdálenost 2 km.

Hasičům docházejí síly a jednotky musí být často obměňovány. Dochází také smáčedlo, které se přidává do hasební vody k lepšímu přilnutí na hořící odpad. Momentálně mají hasiči požár lokalizován, plocha požáru se již nezvětšuje. Otázkou zůstává, do jaké hloubky se požár rozšířil. Hasiči nasadili zatím 8 vodních proudů a odpadky pomáhá rozhrnovat pouze jeden nakladač firmy, které skládka patří. Ostatní jsou údajně nefunkční. Situace na místě zatím není příznivá a hasební práce potrvají pravděpodobně celý den.

Celá událost byla ráno nahlášena na příslušný odbor životního prostředí města Semily. Ve spolupráci s paní staroskou Košťálova a policií byl pro obyvatele v Košťálvě vyhlášen zákaz větrání a vycházení z domů.

por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje



-swo-
Sdílet