Středa 8. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár skládky odpadu ve Smolině u Valašských Klobouk

Dne 15. 5. 2008 v 05:35 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky u obce Smolina.

Dne 15. 5. 2008 v 05:35 hod. byli hasiči informováni o požáru skládky u obce Smolina. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk s jednou cisternou, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Valašských Klobouk, Smoliny, Brumova a Bylnice. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru části skládky komunálního odpadu.

V době příjezdu jednotky byl požár rozšířen na plochu asi 20 × 20 metrů. Hasiči postupně rozvinuli několik proudů vody a začali s hasebním útokem. Pro nedostatek vody z cisteren nechal velitel zásahu povolat posilující jednotky dobrovolných hasičů, které se postaraly o kyvadlovou dopravu vody ze Smoliny.

Do likvidace požáru byla zapojena těžká technika, kterou byla skládka postupně rozhrabávána, hasiči prolévána vodou a hašena. Požár se podařilo zlikvidovat po třech hodinách zásahu. O požáru byli informováni zástupci životního prostředí a starosta obce.

Požáry skládek odpadu jsou poměrně časté a hasiči k nim vyjíždí ve Zlínském kraji i několikrát za měsíc. Menší požáry se daří hasit v rozmezí hodin, ale jsou i případy, kdy likvidace trvá řádově dny. Kromě těchto případů vyjíždějí hasiči k požárům černých skládek odpadu, k požárům volných hromad odpadu nebo kontejnerů na odpad, kterých bylo jen za poslední rok takřka 150.


mjr. Mgr. Bc. Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet