Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči poslali 50 stanů jako pomoc Maďarsku, první červencový den roku 2015 byly předány

Na základě rozhodnutí Bezpečnostní rady státu poskytlo MV – generální ředitelství HZS ČR Maďarsku 50 stanů, které budou sloužit k ubytování uprchlíků. Jejich počet se v Maďarsku zvyšuje, a proto dne 28. června 2015 požádala Maďarská republika oficiálně přes operační středisko Evropské komise o 200 kusů stanů.

29.06.2015

Hasičský záchranný sbor ČR nabídl 50 stanů ze svých zásob a Maďarsko tuto nabídku okamžitě akceptovalo.

Každý ze stanů je schopen nabídnout přístřeší 6–8 osobám. Jejich rozměr je 6×6 metrů a jedná se o klasické, plátěné vojenské stany, které jsou vybaveny podlahami a hygienickou vložkou.

Během zítřejšího dopoledne (30. 6. 2015) budou stany převezeny z jednotlivých skladů HZS ČR do Národní základny humanitární pomoci ve Zbirohu. Zde budou naloženy na nákladní automobily a příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR je dopraví do Maďarska.

30.06.2015

Přibližně v 16 hodin vyrazí konvoj ze Zbirohu do Maďarska. Od maďarských hranic bude mít český konvoj doprovod maďarské policie a hasičů až na místo určení, kterým bude dle sdělení maďarských orgánů město Kiskunhalas nedaleko hranic se Srbskem.

01.07.2015

V brzkých ranních hodinách dne 1. července 2015 český konvoj humanitární pomoci v pořádku dorazil do maďarského města Kiskunhalas, kde byl vyložen náklad a předán maďarské straně.

Po krátkém odpočinku jednotka devíti příslušníků HZS ČR vyrazila zpět na cestu do České republiky. Na 60. km maďarské dálnice M1 členové konvoje pomohli při dopravní nehodě. Na maďarském území konvoj doprovázel člen hasičského sboru z města Györ.

Hodinu před půlnocí jednotka dorazila do Školního a výcvikového zařízení HZS ČR v Brně, kde příslušníci jednotky přenocovali a ráno pokračovali na cestě do Prahy a Hlučína.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet