Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při stahování dřeva po těžbě začal hořet lesní stroj

Včera (15. května 2008) večer došlo v lokalitě Václavova seč nedaleko Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku k požáru lesního stroje. Požár byl hasičům ohlášen v 19:12 hodin.

Včera (15. května 2008) večer došlo v lokalitě Václavova seč nedaleko Rokytnice v Orlických horách na Rychnovsku k požáru lesního stroje. Požár byl hasičům ohlášen v 19:12 hodin. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Rychnova nad Kněžnou, hasiči Pardubického kraje ze stanice Žamberk, dále byly povolány jednotky dobrovolných hasičů z Rokytnice v Orlických horách, Slatiny nad Zdobnicí a Pěčína.

Požár stroje na těžbu dřeva 1

Speciální lesní stroj se používá pro přepravu vytěženého dřeva. Vyvážecí souprava se nacházela zhruba deset metrů v lesním porostu, když začala hořet. Od hořícího stroje se plameny rozšířily i na okolní stromy. Jako první na místo dorazili místní dobrovolní hasiči, kteří provedli prvotní zásah přenosnými hasicími přístroji. Po příjezdu dalších jednotek hasiči nasadili několik vodních proudů a požár za 20 minut lokalizovali. Před devátou hodinou večer se podařilo požár zlikvidovat.

Při požáru došlo k porušení hadic přívodu paliva a úniku zhruba 20 litrů hydraulického oleje a provozních náplní. Hasiči odčerpali 40 litrů oleje a motorové nafty z nádrží stroje do připravených barelů. Uniklé látky zasypali 60 kg sorbentu a následně je zlikvidovali. Požár zasáhl a zničil kabinu řidiče, motorový prostor, pneumatiky a rozvody hydraulického oleje. Hmotná škoda na stroji byla předběžně vyčíslena na 3 milióny korun. Příčiny vzniku požáru jsou předmětem šetření, s největší pravděpodobností se jednalo o technickou závadu. Při požáru nebyl nikdo zraněn.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje – územní odbor Rychnov nad Kněžnou

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje



-swo-

Sdílet