Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru se popálil majitel

Jednotky HZS Olomoucého kraje zasahovaly během víkendu u 57 událostí, v Olomouci se při požáru kbelíku popálil hořícím plastem na horních i dolních končetinách.

ÚO OLOMOUC

17. 5. 2008 Hasiči vyprošťovali nohu ze stojanu na kola

V sobotu 17. května vyjížděli v 12:10 hodin profesionální hasiči z Litovle na pomoc devítileté dívce, která strčila nohu do stojanu na kola v Litovli na ulici U Stadionu. Po příjezdu hasiči zjistili, že dívka prostrčila nohu do stojanu na jízdní kola a nemohla ji vytáhnout ven. Hasiči proto pomocí vyprošťovacího nářadí roztáhli stojan a dívčinu nohu vytáhli. Kromě menšího otlačení lýtka nebyla dívka zraněná. Po zásahu se hasiči vrátili na základnu.

18. 5. 2008 – Při požáru se popálil majitel

V neděli 18. května byl v 7:12 hodin nahlášen na operační středisko hasičů v Olomouci požár rodinného domu ve Šternberku Na Vyhlídce. Na místo vyrazili profesionální hasiči ze Šternberku, Olomouce a Uničova a dobrovolní hasiči z Bohuňovic. Po příjezdu hasiči zjistili, že došlo k požáru plastového kbelíku, který majitel postavil před otevřený krb, ve kterém před chvílí zatopil. Odskočená jiskra kýbl zapálila. Když majitel hořící kbelík vynášel, popálil se na rukách a kapající plast mu popálil také nárty na nohách. Musel být odvezen na ošetření do nemocnice. Hořící plast způsobil silné zakouření domu, samotný požár zničil majetek za 5 tisíc korun.

ÚO PŘEROV

17. 5. 2008 – Nález bojové látky

V sobotu 17. května byl v 12:13 hodin oznámen na operační středisko hasičů v Prostějově nález bojové látky ve stodole v obci Boškov. Na místo vyrazili profesionální hasiči z Přerova a z Hranic. Po prvotním průzkumu vytyčili hasiči nebezpečnou zónu a zajistili místo nálezu proti vstupu osob. Po provedeném průzkumu nebezpečné látky hasiči zjistili, že se jedná o bojové chemické látky I a II, každé po šesti kusech a dva kusy odmořovacích činidel silně oxidačních. Hasiči v protichemických oblecích látku odebrali a uložili ji do kontejneru na nebezpečné látky. Byla kontaktována Chemická laboratoř ve Frenštátě pod Radhoštěm, jejíž dvě pracovnice přijely na místo a provedly odběr kontejnerů.

CELý KRAJ

18. 5. 2008 – Silný déšť a vítr

Silný déšť a vítr si od včerejšího odpoledne vyžádaly v Olomouckém kraji celkem sedm výjezdů hasičů. Jednalo se ve 4 případech o čištění komunikace od nánosů bahna (Senice, Cakov, Myslejovice, Cholina), ve dvou případech o odstranění větve nebo stromu ze silnice (Lipník nad Bečvou, Břuchotín) a v jednom případě blesk zapálil strom na zahradě rodinného domu (Prostějov, Nerudova ulice).

Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje

Sdílet