Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vojenští hasiči cvičili s vrtulníkem

Osm vojenských hasičů, příslušníků rakovnického záchranného praporu a dva hostující vojenští hasiči ze záchranného praporu v Kutné Hoře, se zdokonalovalo ve své kvalifikaci při výcviku v leteckém hašení požáru.

www.army.cz

Důležitým pomocníkem při výcviku byla spolupráce s osádkou vrtulníku W3A Sokol, který přilétl z kbelské základny dopravního letectva. Výcvik se odehrával ve středu 14. května 2008 od sedmé hodiny ranní v posádce Rakovník.

V samotném začátku cvičení proběhla teoretická část, ve které mimo jiné cvičící zhlédli instruktážní film týkající se bezpečnosti a praktické části výcviku. Velitel osádky vrtulníku major Kratochvíl shrnul jednotlivé úkoly a postup činnosti cvičících a od deváté hodiny prakticky probíhal samotný výcvik. Dvě družstva po pěti vojácích střídala dvě činnosti, a to samotné plnění vaku pomocí dvou proudnic a práci strojníků na technice T 815 CAS 32 a LIAZ CAS 25, která zabezpečovala dodávku vody.

Výcvik trval do polední dvanácté hodiny. Naplnění vaku o objemu 1600 litrů, který je přímo určen k hašení ve vojenských výcvikových prostorech, trvalo necelých deset vteřin. Přílet, naplnění vaku, odlet a vyprázdnění vaku trvalo v průměru pět minut. Všichni účastníci výcviku byli proškoleni v tomto druhu hašení a nebude pro ně problém účastnit se případného zásahu za použití této techniky.

Dík patří především nadporučíku Kalábovi, který organizačně zajistil tento výcvik.

prap.Alena Hrdličková
zpr.Rakovník

Sdílet