Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči a policisté pátrali po pohřešovaných studentkách

Taktické cvičení složek IZS Královéhradeckého kraje, zaměřené na pátrání po pohřešovaných osobách v terénu, proběhlo dnes (19. května 2008) dopoledne v lokalitě Biřička v Hradci Králové. Devítičlenná skupina studentek se ztratila během školního výletu v lese na Novém Hradci Králové.

Jedna z dívek, která se zranila, zavolala na tísňovou linku 158. Vzhledem k tomu, že se skupina studentek rozdělila a dívka nebyla schopna popsat přesné místo pobytu, rozběhla se rozsáhlá pátrací akce.

Do pátrání po pohřešovaných dívkách se zapojila nejen Policie ČR – Okresní ředitelství Hradec Králové, ale také Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje, Sbory dobrovolných hasičů města Hradce Králové ze Svinar a Malšovy Lhoty, dále Městská policie Hradec Králové a přítomna byla i Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje. Na záchranu dívek byli nasazeni služební psi Policie ČR – Správy Východočeského kraje. Policejní potápěči a hasiči – potápěči prohledávali vodní plochu rybníku na Biřičce. Dobrovolní hasiči ve spolupráci s policisty a strážníky prohledávali okolí a policejní psi pátrali v lese. Záchranná akce probíhala v oblasti o rozloze 8 km2. První skupinu tří dívek se podařilo nalézt po hodině pátrání. Po téměř třech hodinách se podařilo vypátrat i zbývající studentky. Všechny dívky byly předány záchranné službě k ošetření.

Cílem cvičení bylo prověřit taktiku a účinnost postupů jednotlivých složek IZS při pátrací akci a vzájemnou komunikaci na místě zásahu. Cvičení se zúčastnilo přes 80 policistů, hasičů, strážníků a záchranářů.

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

-wob-

Sdílet