Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Tvrdý víceboj na Slezské Hartě vyhráli Michal Mour a Vladimír Vysocký

Celkem pět desítek borců v plné zásahové výbavě se postupně postavilo v sobotu 17. 5. 2008 pod hrází vodního díla Slezská Harta (okres Bruntál) na start TFA Hartaman, tedy prvního ze čtveřice závodů v rámci Poháru ředitele Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v tomto hasičském víceboji (TFA = nejtvrdší hasič přežije).

Na programu svižného, ale vysilujícího závodu bylo roztažení dvou hadic B s proudnicemi, překonání dvoumetrové bariéry, záchrana raněného (těžké figuríny), 60 ran (střídavě 30 nahoru a 30 dolů) patnáctikilovým kladivem do trenažéru a přeprava dvou dvacetikilových barelů s vodou. Pak už čekalo na soutěžící „jen" 290 schodů na vrchol hráze…

V první pohárové kategorii do 40 let (profesionální a dobrovolní hasiči dohromady) se nejlépe popral s obtížnými podmínkami Michal Mour z Rakovníka (HZS Středočeského kraje) časem 3:36 min., druhý doběhl Dušan Plodr z Berouna (Střední Čechy) a třetí Martin Hruška ze Zlína.

Ve druhé pohárové kategorii nad 40 let zvítězil Vladimír Vysocký z Ostravy (HZS Moravskoslezského kraje) časem 4:03 min., za ním skončil Josef Vlk ze Zlína a třetí další známý borec Pavel Havlena z Vysočiny.

První si do pohárové tabulky (berou se tři nejlepší výsledky ze čtyř závodů) připíší 20 bodů, stříbrní 16 a bronzoví 14 bodů. Podrobnější výsledky budou brzy zveřejněny na www.tfa-czech.cz a www.hzsmsk.cz.

Druhý podnik druhého ročníku Poháru ředitele HZS MSK v TFA je na programu v neděli 1. června TFA ve Štramberku (okres Nový Jičín) s oblíbeným výběhem na Štramberskou Trúbu, třetím závodem v sobotu 14. června TFA Vratimov Cup (okres Ostrava). Ostravská „Radniční věž" se přesunula na polovinu září. Její již devátý ročník se uskuteční v neděli 14. září na Prokešově náměstí u Nové radnice, a celý seriál tím vyvrcholí – i s následným vyhlášením celkových vítězů v jednotlivých kategoriích.

Soutěží se pravidelně účastní nejlepší profesionální, dobrovolní a podnikoví hasiči z ČR v tomto silově náročném víceboji a ti z Moravskoslezského kraje často obsazují „bednu". Například loňský mistr ČR v roce 2007 v TFA – Petr Teslík z HZS MSK (slouží na stanici v Ostravě-Porubě) – získal loni premiérové vítězství v hlavní kategorii Poháru.

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

foto Martin Türke, HZS MSK

-wob-

Sdílet