Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na místo lesního požáru u obce Ludkovice na Zlínsku si museli hasiči cestu doslova probojovat

Po jedenácté hodině dopolední přijal operátor tísňové linky krajských hasičů oznámení od několika občanů o požáru v lesním porostu mezi obcemi Březůvky a Ludkovice na Zlínsku.

Na místo hlášené události byli vysláni profesionální hasiči centrální stanice Zlín a dobrovolní hasiči obce Březůvky. Ti se na místo dostali také jako první. Podle jejich upřesnění hořel travní a lesní porostu v lokalitě Oderský.

Už od prvních okamžiků bylo zřejmé, že dostat těžkou techniku hasičů na místo bude velmi komplikované. Při průjezdu zalesněným terénem došlo i k lehčímu poškození cisterny zlínských profesionálů. Na místo zásahu byly vyslány další posilové jednotky dobrovolných hasičů z obcí Ludkovice, Pozlovice a Provodov. I před další komplikace s hledáním příjezdové cesty a průjezdem lesním porostem, se všechny jednotky dostaly na místo zásahu.

Asi po dvaceti minutách od příjezdu prvních hasičů se podařilo požár lokalizovat a zabránit jeho dalšímu šíření. Jednotky dále pokračovaly v dohašování jednotlivých ložisek hoření. Zasažená plocha byla asi 500m². K doplnění vody do cisteren byla zřízena kyvadlová doprava z vodní nádrže u obce Březůvky. O součinnost byli požádání i pracovníci podniku České lesy s.p.

V 14:06 hodin byl požár definitivně zlikvidován. Místo události bylo předáno majiteli a nasazené jednotky se začaly postupně vracet na své stanice. K provedení dohlídky na požářišti byla na místě ponechána pouze jednotka dobrovolných hasičů obce Březůvky.

Požár zasáhl i jednoroční porost stromů, na kterém způsobil škodu ve výši asi 15.000,– Kč. Hasiči uchránili další lesní porost v hodnotě nejméně sto tisíc korun. Podle dosavadních zjištění stojí za vznikem požáru s největší pravděpodobností nedbalost.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet