Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Velitel petrovické požární stanice je u hasičů třicet let, za sebou má tisíce ostrých zásahů

Třicet let aktivní služby, tak dlouho již obléká hasičskou uniformu velitel petrovické požární stanice Jaroslav Volák u profesionálních hasičů na Ústecku.

Pětapadesátiletý Jarda Volák je tak nejen nejdéle sloužícím profesionálním hasičem okresu Ústí nad Labem, ale i nejstarším z nich. K profi hasičům nastupoval 1.7. 1985, tehdy ještě jako požární ucho. postupně se pak vypracoval, až na velitele.

Čtyři roky Jaroslav Volák velel centrální požární stanici v Ústí nad Labem a od roku 2006 vede požární stanici v Petrovicích, která byla postavena doslova na zelené louce, a to hlavně kvůli dálnici D8 a také tamním nejdelším dálničním tunelům v České republice.

Doslova tisíce ostrých zásahů má Jaroslav Volák na svém triku po třicetiletém působení u profesionálních hasičů. Přitom hasičem je jak sám prozradil mnohem dříve. Začínal totiž už v útlém věku u sboru dobrovolných hasičů v Krupce na Teplicku, a to jako šestiletý capart a psal se rok 1966.

Velitel petrovické stanice Jarda Volák má již svého „nástupce“ je jím teprve dvouletý vnouček Tadeáš, který s dědou často tráví čas u hasičů. Mimochodem dvouletý Tadeáš Dupal již rok „slouží“ u dobrovolných hasičů v Chlumci a stal se tak oficiálně nejmladším právoplatným „dobrákem“ na severu Čech.

Nejstarší profesionální hasič na Ústecku Jarda Volák má prý jen jedno přání, a to aby byl stále v dobré formě a své služby tak mohl ještě několik let republikovým hasičům poskytovat a tím tak pomáhat ostatním.

JV PRESS / Jan Vraný – www.jvpress.cz
Sdílet