Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Po vedrech se Českem přehnala bouřka, hasiči vyjížděli k popadaným stromům

V souvislosti se suchým a velmi teplým počasím, které vystřídaly bouřky doprovázené kroupami vyjeli v České republice hasiči k 552 mimořádným událostem. Ve srovnání s dlouhodobým průměrem se počet mimořádných událostí zvýšil o více než 90%.

Během večera a noci se naší republikou přehnaly bouřky doprovázené kroupami, přívalovými srážkami a nárazy větru o síle 90 až 110 km/h. Déšť, kroupy a silný vítr způsobily kalamitu, kterou vyjely likvidovat jednotky hasičů v rámci technické pomoci. V období mezi 17:00 hod 7. 7. a 4:00 hod 8. 7. vyjeli hasiči k 497 technickým zásahům, přičemž dlouhodobý dvaceti čtyřhodinový průměr je 153 technických zásahů. K nejpostiženějším patřily kraje: Karlovarský (137 zásahů), Ústecký (99 zásahů), Jihočeský (99 zásahů) a Středočeský (53 zásahů). Hasiči nejčastěji odstraňovali spadané stromy a větve.

Dle podkladů Operačního a informačního střediska MV-GŘ HZS ČR během středy 8. července od 0:00 hod. do 17:00 hod. řešili hasiči 1088 mimořádných událostí. V 946 případech se jednalo o technickou pomoc, tedy odstraňování popadaných stromů na komunikace, domy a dráty elektrického vedení. Dlouhodobý průměrný denní počet technických výjezdů tak byl již dnes odpoledne překonán více než šest krát.

Nejvíce událostí spojených s noční vichřicí stále ještě likvidují hasiči v Moravskoslezském kraji na Karvinsku, např. v části obce Lázně Daňkov vzrostlý strom spadl na elektrickém vedení. V Karlovarském kraji v obci Kolová spadl strom na střechu rodinného domu a v Jihočeském kraji v obci Kestřany jsou strženy kabely telefonního vedení. Další události řeší jednotky požární ochrany v Ústeckém kraji a na Vysočině. V benešovské škole pomáhali středočeští hasiči s čerpáním vody ze zaplaveného objektu. Většina dnešních zásahů se obešla bez zranění a situace se již pomalu začíná uklidňovat.

Karlovarský kraj

Silná bouřka doprovázená poryvem větru především vyvracela a lámala stromy. Hasiči nemají informace o tom, že by se někdo během řešených událostí v souvislosti s bouřkou zranil.

První hlášení o události v souvislosti s noční bouřkou na území Karlovarského kraje přijali hasiči krátce před jedenáctou hodinou večer. Během následujících dvou hodin pak takových oznámení přijali přes dvě stovky. Bouřku doprovázel velmi silný poryv větru, který lámal a vyvracel stromy. Ty nejčastěji blokovaly průjezd na komunikacích. Během nočních hodin hasiči zasahovali na 255 místech. Na řešení všech těchto událostí se podílelo 33 jednotek profesionálních a dobrovolných jednotek.

Události v souvislosti s bouřkou zasáhly celý kraj. Nejvíce zásahů hasiči zaznamenali v oblasti mezi Chebem a Skalnou a Plesnou, v oblasti mezi Sokolovem a Březovou a pak v samotných Karlových Varech a v okolí lázeňského města. Během noci hasiči doporučili policii vzhledem k velkému počtu spadlých stromů a především kvůli trvající hrozbě pádu dalších stromů uzavření silnice ze Sokolova směrem na Podstrání a z Františkových Lázní na Nový Drahov.

Několik spadlých stromů poškodilo zaparkovaná osobní auta, například v centru Karlových Varů, u Dasnic na Sokolovsku, u Skalné či v Chodově. Další stromy pak poškodily domy či ploty u domů, například v Ostrově na Karlovarsku. V Karlových Varech pak hasiči dvakrát odstraňovali spadlý strom z kolejí. V jednom případě stihl zastavit projíždějící vlak včas bez nárazu do stromu, ve druhém případě se podařilo strom odstranit dřív, než by hrozila srážka s vlakem.

Na řadě míst spadlé stromy poškodily dráty s elektrickým vedením, například v Kynšperku nad Ohří. Výpadky elektřiny pak postihly většinu měst a obcí v kraji.

Bouřka se nevyhnula ani festivalovému stanovému městečku v areálu Rolava v Karlových Varech. Hasiči zde zajišťovali především osvětlení po výpadku elektřiny v areálu. Vzhledem k síle bouřky hasiči zjišťovali možnosti evakuace návštěvníků festivalu ve stanovém městečku a zajištění náhradního ubytování, nakonec nic z toho nebylo potřeba, po obnovení elektrické energie v areálu a kontrole celého prostoru zde hasiči mohli zásah ukončit.

V Nové Roli na Karlovarsku pak hasiči vyjížděli k hlášenému úniku plynu po úderu blesku do domu, přímo v domě došlo k zahoření plynové přípojky ke kamnům, požár se dál nerozšířil a nezpůsobil další škody.

Během středečního dopoledne hasiči stále evidovali další hlášení o spadlých stromech, již ale v mnohem menší míře, než během noci.

Středočeský kraj

Noční bouřky, doprovázené silným deštěm, větrem i hromy a blesky, se výrazně podílely na zvýšení počtu výjezdů (celkem 58) středočeských hasičů v prvních sedmi hodinách středy 8. června 2015 – i když v některých částech kraje měli velice klidnou noc a své základny v uvedené době ani jednou neopustili.

To se týká Berounska a Mělnicka, po jedné události si připsali v okresech Kolín, Nymburk a Praha-západ. Dvě zaznamenali na Mladoboleslavsku, tři evidují v okresech Praha-východ a Rakovník, o jednu více na Kladensku a šest na Kutnohorsku. Nejvíce postižená nepřízní počasí byla jižní část kraje – územní odbor Příbram má ve statistikách dokonce dvacet událostí a sousední Benešov sedmnáct.

Naprostá většina událostí spadá do kategorie „technická pomoc“, kvůli které vyjížděly jednotky HZS Středočeského kraje spolu s dobrovolnými sbory v padesáti případech. Nejvíce hasiče zaměstnalo odstraňování popadaných stromů a ulámaných větví na silnice, v několika případech na rodinné domy nebo rekreační objekty a také do drátů elektrického vedení.

Vyvrácené stromy zastavily ve čtyři hodiny provoz na železniční trati mezi Čerčany a Poříčím nad Sázavou na Benešovsku, podobně jako po půl páté na dvou místech poblíž obce Želivec mezi Zručí nad Sázavou a Zbraslavicemi na Kutnohorsku. Ve 4:43 h bylo na operační středisko nahlášeno vykolejení motorové soupravy u Újezdu nad Zbečnem na Rakovnicku. Vlak byl bez cestujících a strojvedoucí vyvázl z nehody bez úhony. Na pomoc vyjeli hasiči z HZS Stochov a Rakovník, kteří událost posléze předali drážním kolegům z Prahy Michle.

V benešovské základní škole v Jiráskově ulici pomáhali hasiči s čerpáním i vyhrabováním vody hrably ze zaplaveného objektu.

Ústecký kraj

V noci na 8.7. od 23:00 do 7:56 bylo na Krajské operační středisko HZS Ústeckého kraje nahlášeno 92 událostí způsobených silným větrem a bouřkou. V drtivé většině šlo o spadlé stromy a větve na komunikace. Ve 2:46 evakuovala jednotka litoměřických hasičů 17 dětí a 8 dospělých z ostrova Deli na Žernoseckém jezeře v Píšťanech, kde spadl strom na stan. Starosta zajistil náhradní ubytování. Další strom spadl na stan v blízkém kempu viz foto. Nikdo nebyl zraněn.

Nejvíce událostí bylo oznámeno v okresu Teplice 35 – většinou popadané větve stromy na komunikace. V 23:29 v Máchově ulici v Oseku vítr strhl část šindelové střechy. 23:59 v Zahrádkách spadl strom na dráty vysokého napětí. V okresu Litoměřice bylo nahlášeno 16 událostí – stromy a větve na komunikace. Na václavském náměstí v Litoměřicích se utrhly plechy ze střechy cukrárny.

V okresu Děčín bylo nahlášeno 12 událostí – většinou stromy a větve popadané na komunikace. V ulici 5. května ve Varnsdorfu ulétl ze zahrady lehký přístřešek a skončil na ulici.

V okresu Chomutov bylo na hlášeno 9 událostí – stromy a větve překážely provozu na komunikacích. V Málkově spadlo zábradlí na železniční trať a způsobilo zkrat troleje.

V okresu Most bylo oznámeno 9 událostí – stromy a větve na komunikacích. V 0:05 Lomu – Loučné spadl strom na střechu domu.

V okresu Ústí nad Labem bylo nahlášeno 8 událostí – stromy a větvě bránící provozu na komunikacích. V okresu Louny bylo nahlášeno 7 událostí – stromy a větve na komunikacích. V Postoloprtech – Rvenicích se opřel strom o dům.

Moravskoslezský kraj

Celkem 220 výjezdů mají na kontě profesionální a dobrovolní hasiči v Moravskoslezském kraji od středečního rána 8. 7. 2015 do středečního odpoledne. Nejvíce – 129 – jich bylo v okrese Karviná, kde ještě kolem půl čtvrté odpoledne zasahovali hasiči u 15 událostí. Ve zbývajících pěti okresech MS kraje už v tuto dobu nebyl evidován žádný zásah v souvislosti s počasím.

Moravskoslezským krajem se ve středu brzy ráno přehnaly přívalové deště, doprovázené silnými poryvy větru. První zásahy jsou evidovány zhruba od čtvrté hodiny ranní. Šlo hlavně o odstraňování spadlých, prasklých, nebo nebezpečně nakloněných stromů a větších větví. Nemám dosud informace, že by způsobily nějaká zranění.

Hasiči je odklízeli hlavně ze silnic, chodníků, tržnic a ostatních veřejných prostor, vzrostlý strom se například nahnul na budovu Okresního soudu v Karviné. Zřejmě největší škodu vítr způsobil na střeše vysokého obytného domu v Karviné, kterou doslova sloupnul a části roznesl do okolí. Stromy padaly i na zaparkovaná auta.

Na druhém místě počtu zásahů je okres Opava – 36 výjezdů, hodně se odstraňovalo i na území okresu Ostrava-město – 29 výjezdů. Na Bruntálsku jich bylo 16, klidněji bylo ve středu v okresech Nový Jičín (5) a Frýdek-Místek (4).

Olomoucký kraj

Štáb HZS Olomouckého kraje zasedal celé dopoledne na Krajském ředitelství HZS Olomouckého kraje a řešil situaci ve spolupráci s Krajským úřadem Olomouckého kraje. Pracovníci štábu kontaktovali všechny dětské tábory na Šumpersku a zjišťovali jejich požadavky. V žádném případě nebyl zastaven provoz letního dětského tábora.

U tří desítek událostí zasahovali od středečního rána hasiči v Olomouckém kraji. Jde především o popadané stromy a větve na komunikacích, drátech elektrického vedení a železničních tratích.

První výjezd na papadané stromy evidovalo operační středisko HZS Olomouckého kraje ve středu 8. července 2015 v 3:42 hodin. Od té chvíle do půl sedmé ráno hasiči evidují už 28 událostí, které měly souvislost s větrem. Jedná se zejména o popadané stromy a větve na komunikacích, drátech elektrického vedení a železničních kolejích. Nejvíce výjezdů evidujeme na Šumpersku a Jesenicku.

Na železniční trati z Branné na Ramzovou osobní vlak narazil do spadlého stromu. Nikomu z cestujících se nic nestalo. Situaci na místě řeší hasiči Správy železniční dopravní cesty.

Na silnici za Starým Městem směr Malé Vrbno – Kunčice jsou v délce asi 2 km popadané na komunikaci vzrostlé stromy. Hasiči se snaží silnici zprůjezdnit pro základní dopravu. Současně s tím se snaží zprovoznit silnici k dětskému táboru, který se nachází v lese mezi Malým Vrbnem a Kunčicemi. Podle dostupných informací by mělo být všech 35 dětí a pět vedoucích, kteří jsou na táboře, v pořádku.

Od rána 8. července 2015 hasiči likvidují popadané stromy a větve na komunikacích, drátech elektrického vedení a železničních tratích. Počet výjezdů se zvýšil na 34. Na nejvíce postižených místech (Šumpersko a Jesenicko) pracuje aktuálně asi pět desítek jak profesionálních, tak i dobrovolných hasičů.

Hasiči stále prořezávají cestu k dětskému táboru v lese mezi Malým Vrbnem a Kunčicemi. Všechny děti i jejich vedoucí by podle našich informací měli být v pořádku.

V 6:29 hodin hasiči ve Velkých Losinách odstraňovali spadlou střechu přístřešku na prázdné zaparkované osobní vozidlo. Pomocí vaku hasiči střechu nadzvedli a auto vyprostili.

Silný vítr, který se Šumperskem prohnal, minul těsně Staré Město a napáchal škody hlavně v lesích v okolí Starého Města. Padající stromy poškodily dráty elektrického vedení, proto je celé Staroměstsko bez dodávky elektřiny. Podle dostupných informacích vítr a padající stromy nezpůsobily škody na budovách a při událostech nebyl nikdo zraněn. Škody budou zejména na lesních porostech a drobném majetku (zavalená vozidla, uvolněné přístřešky apod.).

Pardubický kraj

Hasiči zasahovali za prvních 7 hodin dne 8. července celkem u 52 událostí v souvislosti s počasím. Jednalo se zejména o popadané stromy na komunikaci, ale i na vozidla a dráty elektrického vedení.

Nejhorší situace byla v okrese Ústí nad Orlicí, kde hasiči zasahovali u 41 událostí, ve Svitavách u 4 událostí a Chrudim i Pardubice vždy po 3 výjezdech většinou k popadaným stromům. Hasiči odstraňovali utrženou střechu v Kunvaldu, ale i v Českých Petrovicích. Strom přes železniční trať odstraňovali hasiči v Letohradě.

Evakuovány musely být hned dva dětské tábory u Nekoře. Starosta obce dětem poskytl prostory na obecním úřadě. Děti jsou v pořádku a zajištěna byla pro ně strava i pití.

Jihočeský kraj

Jihočeský kraj zasáhla letní bouřka doprovázená silným větrem. Přibližně od půl druhé noční hasiči do osmé hodiny ranní eviduje Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje v souvislosti s bouřkou přibližně 160 událostí.

Hasiči měli práci se stromy, které popadaly na silnice a bránily tak v provozu. Nejvíce stromů odklidili hasiči na Strakonicku (více než 60 zásahů) a na Písecku (téměř 50 výjezdu). Nemáme hlášené žádné zraněné osoby ani škody na majetku. Přestože v tuto chvíli naše jednotky stále ke spadaným stromů ještě vyjíždějí, situace se již uklidnila.

Liberecký kraj

Díky silným bouřkám se výjezdová činnost v průběhu noci prudce zvýšila. Hasiči vyjížděli především k popadaným stromům na komunikace a obydlí.


Plzeňský kraj

Náročnou noc hasičům odstartovala událost v 1:20 hodin u Hartmanic a od té doby se hasiči nezastavili až do ranního střídání směn. Nastupující hasiči pokračují v odstraňování následků bouřek doposud.

Během noci v Plzeňském kraji u zhruba třech desítek událostí souvisejících s bouřkami zasahovalo celkem 6 jednotek profesionálních, 12 jednotek dobrovolných hasičů a jednotka Správy NP a CHKO Šumava.

Hasiči po celou noc odstraňují popadané větve a stromy ze silnic, včetně těch, které se nad vozovkou nebezpečně nakláněly a hrozily nebezpečím pádu. Nejvíce práce měli hasiči z Horažďovic s pěti výjezdy za noc a ze Sušice s osmi výjezdy.

Nejvážnější situace pak byla v okolí Srní, kde se na likvidaci popadaných stromů podíleli hasiči třech jednotek SDH společně s pracovníky ISS a lesní správy po celou noc. V Srní spadl strom na osobní auto, mezi Antýglem a Modravou do jednoho padlého stromu zde narazilo osobní auto, obě nehody se obešly bez zranění a bez úniku provozních kapalin. U Čeňkovy Pily strom přerazil sloup telefonního vedení, kabely zůstaly neporušeny. Ráno pak u Srní padla vzrostlá osika na budovu v chatové oblasti.

Další škody napáchaly popadané stromy u Dražovic na svodidlech, u Karlovce na sloupu tel. vedení a u Kadešic na dopravní značce.

Ladislav Holomčík
HZS Středočeského kraje

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet