Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ve Frýdku Místku proběhl specializační kurz „Nebezpečné látky“, který je určen primárně pro velitele všech stupňů

Ve dnech 8.6. až 12.6. 2015 proběhl v ŠVZ Středisko Frýdek Místek specializační kurz „Nebezpečné látky“, který je určen primárně pro velitele všech stupňů, pro techniky chemické služby a pro operační techniky a důstojníky.

V tomto kurzu, který se specializuje na modelové situace, simulující zásahy na nebezpečné látky (BCHL, radioaktivní, průmyslové škodliviny nebo B-agens), si hasiči vyzkoušejí v reálných podmínkách všechna úskalí, které tyto zásahy v praxi přináší. Naši lektoři připravují modelové situace podle reálných zásahů nebo cvičení, které v blízké minulosti proběhly.

Všechny zásahy byly „kopírovány“ z reálu, přesněji byly to situace, které se odehrály na území hlavního města Prahy. A to proto, že na tomto specializačním kurzu se sešli hasiči právě ze stanic hlavního města. Doplnili je kolegové operační důstojníci z Královéhradeckého kraje. Novinkou v tomto kurzu byla účast čtyř příslušníků Speciální pořádkové jednotky PČR MSK (Frýdek Místek).

Zařazením našich kolegů z PČR chceme zefektivnit koordinaci a spolupráci na úrovni IZS, což se týká hlavně procvičením souborů typových činností na konkrétní mimořádné události. V blízké budoucnosti plánujeme zařazovat do tohoto specializačního kurzu také kolegy z řad Celní správy a Armády ČR. Všem zúčastněným děkujeme za skvělý přístup a velmi se těšíme na další spolupráci.

kpt. Ing. Petra Kadlec Linhartová
ŠVZ HZS ČR
Sdílet