Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasičská dechová hudba z Lysé nad Labem zazářila na festivalu v Chorvatsku

Ve dnech 3. – 5. 7. 2015 se Hasičská dechová hudba z Lysé nad Labem zúčastnila tradičního Mezinárodního festivalu dechových hudeb Daruvar 2015.

Daruvar je chorvatské město ležící ve Slavonii a je známé jako místo s největší českou menšinou v Chorvatsku. Díky početné české populaci se Daruvar stal „hlavním českým městem“ Chorvatska. Ve městě je zřízena např. česká školka, škola i české třídy gymnazia.

Hosty třídenního festivalu se kromě chorvatských hudeb staly tentokrát orchestry z Maďarska, Rakouska a České republiky.

Po celé tři festivalové dny se na velkém podiu na Třídě Krále Tomislava v Daruvaru vytřídaly orchestry se svými vystoupeními.

Český orchestr přijal pozvání a přijel do Daruvaru již popáté.

Účinkoval vždy na závěr programu pozdě večer a pokaždé za své vystoupení sklidil velký potlesk. Kromě známých a žádaných českých lidových písní jako např. Šumařinka nebo Škoda lásky se ve svém vystoupení blýskl vystoupením perfektních sólistů – Ladislavy Šťastné a Miroslava Radocha. V jejich podání se za doprovodu orchestru večerním náměstím rozezněla i skladba Conte Partiro, která početné publikum doslova uchvátila a „zvedla ze židlí“…, po skladbě bylo slyšet z obecenstva výkřiky „bravo“! Další ozdobou orchestru bylo také sólové vystoupení klarinetisty Jana Czecha mladšího. Technicky velmi náročné skladby zahrané na Es a B klarinet ocenili zejména všichni přítomní hudebníci dlouhotrvajícím potleskem…

Kromě oficiálního programu také hudebníci vyhověli nečekané žádosti pořadatelů a 4. 7. odpoledne zahráli v historickém obydlí v nedaleké obci Ivanovo Selo na akci s názvem Etno den. Pořadatelem této akce byl Svaz Čechů v republice Chorvatsku a Česká beseda Ivanovo Selo. Po celé odpoledne se zde hrálo a zpívalo česky v podání místních malých českých souborů.

Naše hasičská hudba udělala svým neplánovaným příjezdem a vystoupením místním obyvatelům opravdovou radost! Ve tvářích mnohých přítomných bylo během hry možné číst dojetí a po vystoupení ještě zbyl čas na neformální rozhovory s obyvateli, kteří se o naší hudbu a město, ze kterého pocházíme, velmi zajímali…

Ikdyž po celou dobu festivalu panovalo velmi žhavé horké počasí a do Lysé jsme se vrátili unavení po dlouhé cestě v pondělí za svítání, nikdo nelitoval vynaložených nemalých finančních prostředků na cestu, všichni jsme měli dobrý pocit ze vzorné reprezentace našeho města a České republiky!

Úhradu nákladů na jízdu autobusem provedla hudba z větší části ze svého účtu a z příspěvku Města Lysá nad Labem. Ubytování a strava byla po dobu festivalu zajištěna pořadatelem.

Za Hasičskou dechovou hudbu Lysá nad Labem Bc. Roman Zima, foto Libor Kavka
Sdílet