Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Večerní požár stodoly v obci Bukovno na Mladoboleslavsku

Dne 20. 5. 2008 ve 20.03 hod. byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár stodoly se slámou a senem v obci Bukovno okres Mladá Boleslav. Na místo události byla dle poplachového plánu vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje – stanice Mladá Boleslav, s technikou CAS 24 T815, CAS 32 T815 a zásahová jednotka JSDH Katusice, s technikou CAS K24 L101.

Dne 20. 5. 2008 ve 20.03 hod. byl na tísňovou linku 112 ohlášen požár stodoly se slámou a senem v obci Bukovno okres Mladá Boleslav. Na místo události byla dle poplachového plánu vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje – stanice Mladá Boleslav, s technikou CAS 24 T815, CAS 32 T815 a zásahová jednotka JSDH Katusice, s technikou CAS K24 L101. Dále byla na místo požáru vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje – stanice Bělá pod Bezdězem, s technikou CAS 32 T815 a zásahová jednotka JSDH Mladá Boleslav – Podlázky, s technikou CAS 15 SCANIA.

Po příjezdu zásahové jednotky ze stanice Mladá Boleslav velitel zásahu zjistil, že se jedná o požár střešní konstrukce stodoly o rozměru 30×10 m v soukromém zemědělském statku. Dále bylo zjištěno, že na místě události již zasahuje místní JSDH obce Bukovno. Velitel zásahu v průběhu průzkumu rozhodl o vyslání výškové techniky. Z tohoto důvodu byla na místo události vyslána zásahová technika AP-27–2-T815 ze stanice HZS Středočeské kraje – Mladá Boleslav.

Vlastní objekt se nacházel v zadní části statku, kdy na něj navazovaly další hospodářské stavby, které bylo nutné v rámci prvotního zásahu ochránit. Dále se ve vzdálenosti cca 30 m od štítové stěny nacházelo venkovní ustájení hovězího skotu.

Na místo události se dostavil určený příslušník zjišťování příčin vzniku požárů. Tento příslušník z důvodu probíhajícího zásahu provedl pouze orientační ohledání požářiště. Při tomoto ohledání bylo zjištěno, že v jedné části objektu se nacházelo cca 15 velkých balíků loňské slámy a ve zbylé části byly usklaněny tři sečky a valník.

Dále bylo od majitelky objektu zjištěno, že objekt je odpojen od elektroinstalace. Z tohoto důvodu byly na místě požáru stanoveny tři vyšetřovací verze, které budou v rámci dalšího šetření prošetřovány. Jedná se o úmyslné založení požáru, nedbalost a neopatrnost dospělých a hru dětí do 15 let věku. Detailní ohledání požářitě bude provedeno v dopoledních hodinách dne 21. 5. 2008 za přítomnosti Policie ČR a příslušníků HZS Středočeského kraje – Územní odbor Mladá Boleslav.

Autor: por. Zbyněk Habelt
ÚO Mladá Boleslav


-swo-

Sdílet