Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nehoda autobusu v Hlučíně prověřila složky IZS

U simulované dopravní nehody autobusu na silnici 2. třídy č. 466 z Hlučína do Ludgeřovic (okres Opava) zasahovaly ve středu 21. 5. 2008 dopoledne složky integrovaného záchranného systému.

U dopravní nehody autobusu na silnici 2. třídy č. 466 z Hlučína do Ludgeřovic (okres Opava) zasahovaly ve středu 21. 5. 2008 dopoledne složky integrovaného záchranného systému. Nehoda si vyžádala 3 úmrtí a zhruba dvě desítky osob s různým zraněním. Naštěstí šlo pouze o cvičení složek integrovaného záchranného systému, do něhož se zapojilo šest desítek cvičících a figuranti s věrně namaskovanými zraněními.

Do cvičení se zapojily dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje z Hlučína a Opavy, dobrovolní hasiči Hlučín, Darkovičky a Bobrovníky, Zdravotnická záchranná služba Hlučín, Policie ČR, Městská policie Hlučín a 157. vojenský záchranný prapor Hlučín.

Cílem akce bylo procvičit společný zásah a připravenost složek IZS při události s velkým počtem zraněných účastníků. Ověřovala se také koordinace jednotlivých složek a operační řízení.

Hasiči se pustili do opatrného vyprošťování osob, namaskovaných figurantů záchranného týmu Českého červeného kříže z Ostravy, věrné úpících kvůli zraněním a své chování se jim podařilo realisticky připodobnit skutečnosti. Další skupina hasičů hledala čtyři pohřešované cestující, které později našli s lehkými zraněními. Jiná skupina si vzala na starost zachycení a úklid úniku nafty.

Hasiči přenášeli podle pokynů zdravotníků nemocné na roztřídění na parkoviště a do nafukovacího stanu, který postavili vojáci. Policie hlavně řídila dopravu a starala se o identifikaci zraněných a simulovala zkrácené vyšetřování nehody. Pomáhají také psychologové armády a Zdravotnické záchranné služby.

Protože do půdy uniklo bezprostředně po nehodě asi 150 litrů nafty, po odtažení autobusu najela vojenská technika na odtěžení kontaminované zeminy. Pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu Hlučín určili místo, kam bude možné tuto zeminu vysypat.

Součinnostní cvičení IZS v Hlučíně

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-kow-

Sdílet
Přiložené soubory
Součinnostní cvičení IZS v Hlučíně zobrazit online WMV 6 MB