Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nepomohly ani hasící přístroje

Dne 22. 5. 2008 v 10:30 hod. byli hasiči informováni o

Požár auta v plným
požáru auta u obce Lešná nedaleko Valašského Meziříčí.Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou a velitelským vozem s rozšířenou výbavou.

Dne 22. 5. 2008 v 10:30 hod. byli hasiči informováni o požáru auta u obce Lešná nedaleko Valašského Meziříčí.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Valašského Meziříčí s jednou cisternou a velitelským vozem s rozšířenou výbavou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že u Lešné došlo k rozsáhlému požáru osobního auta zn. Audi A6.

Před příjezdem hasičů se snažil požár uhasit sám řidič, ale pomoc ostatních řidičů nebyla zpočátku nijak obětavá. Celkem projelo kolem hořícího auta osm vozů, než zastavil projíždějící kamion a poskytl svůj hasicí přístroj. Požár se však rychle šířil a snaha o záchranu auta byla marná. Nepomohly ani další přinesené hasicí přístroje z nedaleké firmy a o pomoc byli požádáni hasiči.

Hasiči na místo přijeli jen za sedm minut od výjezdu, ale už v době, kdy celé auto bylo v plamenech. Bleskově bylo nataženo vysokotlaké vodní vedení a požár byl postupně lokalizován a uhašen. Při zásahu se hasičům podařilo odtlačit do bezpečí přívěsný vozík s těžkým nákladem papíru. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Řidič uvedl, že při jízdě s přívěsným vozíkem ucítil uvnitř vozu zápach. Auto odstavil u silnice a šel se podívat do motorového prostoru. Tam však nic nezjistil a náhle si všiml, že hoří uvnitř vozu na zadních sedadlech.

Po zastavení a otevření dveří začal dovnitř proudil vzdušný kyslík a došlo k rozhoření převáženého nákladu papíru do sběrných surovin. Papír byl naskládán po celém voze i na přívěsném vozíku. Požár se přes hořící papír velmi rychle šířil a poškodil prakticky celé auto. Majitel jen stačil odpojit vozík a zoufale hledal pomoc u projíždějících řidičů.

Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na autobaterii pod zadním sedadlem, odkud se požár rozšířil na převážený papír. Požárem způsobená škoda byla vyčíslena na 150.000 Kč. Zásahem hasičů se podařilo uchránit přívěsný vozík za 13 tis. Kč.

mjr.Mgr.Bc.Ivo Mitáček
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje

-kuw-

Sdílet