Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár restaurace v Železnici na Jičínsku způsobil škodu za půl milionu, hasiči úspěšně zabránili šíření požáru na přilehlé budovy

Dne 13.7. kolem druhé hodiny odpoledne si jedna z místních obyvatelek všimla, že v obci Železnice stoupá ze střechy zdejší restaurace dým. Neprodleně tuto událost oznámila na tísňovou linku 112.

Na místo se postupně sjely jednotky hasičů z Jičína, Valdic a Železnice. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár v mezistropní konstrukci prvního nadzemního podlaží restaurace. V době příjezdu hasičů se v blízkosti objektu nacházel pouze jeho majitel, nikdo další nebyl přítomný a nebylo proto třeba provádět evakuaci.

Hasiči v dýchacích přístrojích vstoupili do budovy, za pomocí vodního proudu zabraňovali rozvoji požáru a snažili se nalézt jeho ložisko. Situaci komplikovalo zakouření objektu a omezená možnost odvětrávat půdní prostor. To se podařilo až za pomocí přistavené automobilové plošiny, ze které hasiči rozebrali část střešní konstrukce a nasadili druhý vodní proud.

Přítomný řídící důstojník dohlížel také na to, aby se vhodnou taktikou hašení chránili přilehlé budovy, včetně místního Vlastivědného muzea. Postupným rozebíráním prkenného podbití střechy a mezistropu a jejich dohašováním se nakonec hasičům podařilo kolem šesté hodiny požár zcela zlikvidovat. Do dalšího dne zůstala na požářišti na dohlídku místní jednotka sboru dobrovolných hasičů.

Vzniklou škodu určil vyšetřovatel příčin požáru spolu s majitelem předběžně zhruba na půl milionu korun. Co vedlo ke vzniku požáru je stále v šetření, cizí zavinění ovšem bylo vyloučeno.

mjr. Mgr. Ondřej Sezima
HZS Královehradeckého kraje
Sdílet