Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Chotěbořští profesionální hasiči oslavili 40. výročí založení. Od starosty města dostali stuhu k praporu, pokřtili almanach a síly poměřili v soutěži o „nejtvrdšího“ ha­siče

Profesionální hasiči v Chotěboři v letošním roce slaví 40. výročí svého založení. V rámci oslav, které proběhly v červnu uspořádali hned několik kulturních a sportovních akcí, které byly většinou konány ve spolupráci s Městem Chotěboř, které si připomnělo 750 let od první písemné zmínky.

Sérii červnových akcí odstartovaly ve 18. června 2015 dopoledne ukázky zásahové činnosti, techniky, technických a věcných prostředků. V rámci ukázek, které byly určeny zejména pro školáky hasiči předvedli mimo jiné také hašení požárů jedlých olejů, práci lezecké skupiny nebo zásah u dopravní nehody se zaklíněnou zraněnou osobou, kterou bylo nutné vyprostit za použití speciálního hydraulického nářadí.

Technika, která byla na místě vystavována, zobrazovala historický vývoj vozidel, která byla na stanici v Chotěboři v průběhu čtyř desetiletí používána. Kromě současné techniky tak představily svoji techniku i sbory dobrovolných hasičů, na které byla auta postupem doby převáděna v rámci obměny za techniku jinou, novější. Prohlédnout si návštěvníci akce mohli také speciální kontejnery – kontejner technický a týlový.

V prvním zmiňovaném kontejneru mají hasiči technické prostředky, které jsou nezbytné pro řešení mimořádných událostí velkého rozsahu. Tento kontejner mimo jiné zasahoval u pádu mostu ve Vilémově na podzim loňského roku.

Druhý, týlový kontejner, vytváří u zásahů nezbytné zázemí pro zasahující záchranáře, tentokrát ale patřil dětem, které si mohly zahrát různé hry nebo se zábavnou formou dozvědět, jaká rizika číhají v domácnosti, jak mimořádným událostem předcházet nebo jak je správně řešit.

Zatímco dopoledne a část odpoledne byla spíše ve sportovním duchu, tak večer v místním kině se již nesl v duchu ryze slavnostním. Mezi pozvanými hosty byli také všichni současní i bývalí příslušníci, kteří na stanici v Chotěboři sloužili. Na fotografiích byla promítnuta nejenom budova stanice a její proměny v průběhu čtyř desetiletí, ale díky unikátnímu archívu se podařilo sestavit také spot, ve kterém byly zachyceny největší mimořádné události od roku 1975 až po současnost.

Nechyběly samozřejmě fotografie všech příslušníků a spot se „střípky“ zachycující každodenní život hasičů. Od starosty Města Chotěboře Ing. Tomáše Škaryda chotěbořští profesionální hasiči dostali k tomuto významnému výročí stuhu k praporu.

Od prvních dní na chotěbořské stanici v roce 1975 až po současnost se npor. Ing. Jiří Prchal (velitel stanice chotěbořských profesionálních hasičů) a Mgr. Stanislav Pavlíček snažili zachytit veškeré zásadní události v almanachu s názvem „40 let profesionálních hasičů v Chotěboři“. Na 63 stránkách se čtenáři mohou detailně seznámit nejenom s historií stranice, ale také se zásahovou činností, společenským a sportovním životem hasičů.

V obrazové příloze jsou fotografie všech příslušníků, kteří na stanici v průběhu čtyřiceti let sloužili. Zachycena je také zásahová činnost a technika. Společně s autory almanach pokřtil také starosta Města Chotěboře Ing. Tomáš Škaryd a ředitel územního odboru Havlíčkův Brod HZS Kraje Vysočina plk. Mgr. Luboš Vacek.

Zásluhy o vybudování a rozvoj stanice, výborná spolupráce, ale také osobní přínos byly oceněny „Pamětními listy ke 40. výročí“. Z rukou Ing. Tomáše Škaryda a plk. Mgr. Luboše Vacka si pamětní listy převzali zástupci místní samosprávy, zástupci složek integrovaného záchranného systému, ale také jedni z prvních příslušníků, kteří na stanici v Chotěboři sloužili. Vzpomenuta a uctěna byla také památka příslušníků, kteří se tohoto výročí již nedožili.

Celý slavností večer zakončil koncert smíšeného pěveckého sboru Doubravan.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS Kraje Vysočina
Sdílet
Přiložené soubory
Hasiči1.pdf zobrazit online PDF 565 kB
Hasiči2.pdf zobrazit online PDF 3 MB