Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Hlinsku mohou díky defibrilátoru poskytnout odbornou pomoc

Profesionální hasiči z Hlinska mají od pátku 17. července 2015 na svých stanicích nové pomocníky. Je jím automatický externí defibrilátor ZOLL AED Plus.

Přístroj umožňuje nastolit normální srdeční rytmus při komorové fibrilaci nebo při srdeční příhodě. Defibrilátor bude díky panu starostovi sloužit ve výjezdovém voze hasičů.

„Poděkování patří starostovi města Hlinska Miroslavu Krčilovi. Město Hlinsko se významně podílelo na pořízení tohoto defibrilátoru,“ říká ředitel územního odboru HZS Pardubického kraje Chrudim plk. Ing. Leoš Vávra.

Předávání daru se konalo na Požární stanici v Hlinsku a účastnili se ho starosta města Hlinska Miroslav Krčil, DiS., plk. Ing. Leoš Vávra, ředitel HZS Pardubického kraje územního odboru Chrudim a velitel stanice Hlinsko npor. Ing. Hynek Weber.

Každý hasič na stanici v Hlinsku absolvuje speciální školení k obsluze defibrilátoru. Hasiči jsou mnohdy u událostí jako první a nyní mohou nabídnout ještě odbornější pomoc postiženým osobám, a tím zvýšit jejich šanci na záchranu. Pro terén je včasná defibrilace definována do 5 minut od ohlášení události.

Úspěšnost přežití při tomto stavu klesá každou minutu o 10%. Při provedení včasné defibrilace za zmíněných 5 minut je úspěšnost přežití 50 %.

Darem se opět rozšiřuje možnost profesionálních hasičů okamžitě poskytnout odbornou pomoc.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet