Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nejbezpečnější náměstí na světě

V sobotu slavili na Staroměstském náměstí pražští hasiči už 150 let své existence. A jak to vypadalo? Naše redakce nesměla chybět.

Od deváté hodiny začala na náměstí přijíždět technika HZS. Nápad s postupnými příjezdy a komentářem k jednotlivým vozům byl dobrý, ale slyšitelnost moderátora byla špatná takže spousta lidí neslyšela.

Poté začaly samotné ukázky činnosti hasičů. Těm nelze téměř nic vytknout. Diváci postupně shlédli ukázku slaňování z věže Staroměstské radnice a z AZ 30, poté ukázku unikátního hasícího zařízení Cobra (jediná v ČR) , vyprošťování osob z havarovaného vozidla a nakonec práci potápěčů při vyproštění auta z vody kterou simuloval bazén naplněný 30 cisternami vody. Mezitím si návštěvníci mohli prohlédnout moderní hasičskou techniku. Stála zde například Tatra 815 – CAS 32, několik automobilových žebříků a plošin,CAS 24 – IVECO, své vybavení ukázal i SAR tým který nedávno zasahoval při zemětřesení v Alžíru a specialisté protiplynového oddělení. K vidění toho bylo dost a dost. Kdo nestihl dopoledne mohl přijít po jedné hodině kdy se celý program opakoval.

Měl bych jen pár výhrad. Prodlevy mezi jednotlivými ukázkami byly dost dlouhé. Nebyl zde žádný program pro děti. Například při akci na Petřínské rozhledně byly pro děti připraveny soutěže a kvízy kde mohly získat např. omalovánky, pexesa apod. A největší problém byl asi v medializaci celé akce. Nebyla propagována v médiích s dostatečným předstihem. Pokud pominu náš web pak se zmínka objevila v MfDnes a v několika dalších novinách až v den konání akce. Myslím že taková oslava jako je 150 let existence pražských hasičů by si zasloužila podstatně větší propagaci.

Jinak ale celá akce proběhla bez větších problémů a zádrhelů a pražané i návštěvníci hlavního města mohli shlédnout své hasiče v celé kráse.

Pro ty z Vás kdo akci nestihli přinášíme rozsáhlou fotogalerii.
Sdílet