Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Další speciální Tatra v Americe

Po výborných zkušenostech hasičů nejen ze San Diega je v USA další Tatra na podvozku Wildland Ultra XT.

Nová supermoderní cisterna, která vyčnívá mezi běžnými vozy, veze více vody než dvě běžná hasičská auta a projede jakýmkoli terénem, dorazila do amerického Port Orange, které se tak stalo prvním městem na východním břehu Mississippi, které dostalo Tatru Wildland Ultra XT s nástavbou firmy S&S Fire.

Tatra XT Port Orange

Narozdíl od běžných cisteren veze Wildland Ultra XT osm tisíc litrů vody, 200 litrů pěnidla, má tři plně pohonné nápravy, nezávislé pérování a může se pohybovat i v jemném písku, přes padlé stromy a jiné nástrahy těžkého terénu.

Cisterna – přezdívaná „The Bull“ (v češtině býk – pozn. KuK) může stříkat vodou za jízdy i bez vnější obsluhy. (Tamní hasiči dosud neměli vozidla vybavená předním monitorem ovládaným přímo z kabiny řidiče – pozn. KuK)

„Když jedeme na lesní požár, nemusíme z vozu vůbec vystupovat. Nemusíme vytahovat hadice. Můžeme hasit a přitom pohodlně sedět přímo ve voze.“ řekl Greg Morrisey z hasičského sboru města Port Orange. Hasiči si také velice pochvalují rychlost vozu.

Hasiči z Brevard County, které se potýkalo s rozsáhlými požáry nedávno, hodnotí toto vozidlo jako velice užitečnou pomoc, kterou by uvítali i u své jednotky.

Jediný problém Wildlandu Ultra XT je ten, že prozatím není zařazen do výjezdu – hasiči se jej teprve učí ovládat. K zásahu s „Býkem“ by měli být připraveni přibližně do měsíce.

Cena vozidla je 400 tisíc dolarů, což je přibližně 6 400 000,– Kč.

Základní TTD:

Podvozek:T 815 – 6MOR37 26 306 6×6.1R
Přední náprava:hnaná, řiditelná, odpružená torzními tyčemi a teleskopickými tlumiči, vybavena torzním stabilizátorem
Zadní nápravy:
hnané, odpružené kombinací vzduchových vlnovcových pružin, vinutých pružin a teleskopickými tlumiči, první z nich doplněná o torzní stabilizátor
Rozvor:4090 + 1450 mm
Motor:Cummins ISM 410, 306kW / 2100 ot., 1864Nm / 1400 ot.
PřevodovkaAutomat – TwinDisc, 6-stupňová, s hydrodynamickým měničem
Pneumatiky:16.00 R 20 XZL Michelin
Max. rychlost:110 km/h
Centrální dohušťování pneumatik

Zdroj: Internet – u originálního článku je k dispozici i video

-kow-, -wap-

Sdílet
Přiložené soubory
Nákres Tatra Wildland Ultra XT S&S Fire zobrazit online PDF 226 kB