Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Osm jednotek hasilo požár lesa a pole u Nové Vsi, dohašování ohnisek zabralo několik hodin

II. stupeň požárního poplachu byl vyhlášen při požáru pole a lesa u obce Nová Ves. Požár byl na tísňovou linku 112 ohlášen v 15:21 hodin.

Operační důstojníci vyhlásili poplach pro profesionální hasiče ze stanic Křemže a Český Krumlov a pro jednotky dobrovolných hasičů obcí Křemže – Chmelná, Holubov, Brloh, Nová Ves, Žabovřesky a Chvalšiny.

Požár zasáhnul obilí na třiceti hektarech a rozšířil se i do blízkého lesa. Zde s ním hasiči bojovali na ploše přibližně pěti hektarů. I přes obrovský rozsah požáru se zasahujícím jednotkám po půlhodině podařilo zabránit jeho dalšímu šíření, v 16:15 hodin velitel zásahu nahlásil lokalizaci požáru.

Dohašování všech ohnisek na tak velké ploše zabralo hasičům dalších několik hodin. Teprve krátce po 23. hodině byl požár zcela uhašen a jednotky postupně odjížděly na své základny.

Požářiště bude po celou noc monitorováno hasiči z jednotky obce Nová Ves, křemežští profesionální hasiči v průběhu noci provedou dvě kontrolní obhlídky.

Vyšetřovatel HZS ve spolupráci s Policií ČR vyčíslil škodu způsobenou požárem předběžně na 1 200 000,–, hasiči svým zásahem uchránili další majetek v hodnotě 2 500 000,–. Příčina vzniku požáru je v tuto chvíli předmětem šetření, které bude pokračovat v neděli 19. července.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet