Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zasahovali v elektrárnách na Slapech a Vraném, naštěstí jen v rámci cvičení

Požáry čerpadel a kabeláže si tento týden ve středu a ve čtvrtek vynutily zásah hasičů na vodních elektrárnách Slapy a Vrané nad Vltavou. Akce, která se ukázala být „jen“ havarijním cvičením, dokonale prověřila souhru jednotek požární ochrany Hasičského záchranného sboru ČR a SDH, obsluhy elektráren a Havarijních štábů provozů obou elektráren.

Hned na dvou vodních elektrárnách – Slapech a Vraném nad Vltavou – vystřídala v tomto týdnu rytmus běžného provozu akce zasahujících hasičů. Na elektrárně Slapy likvidovali požár olejového hospodářství TG2 ve strojovně. Elektrárna Vrané nad Vltavou alarmovala krotitele plamenů kvůli zkratu a následnému zahoření kabeláže v kabelovém kanálu ve 2. podzemním podlaží.

V obou případech je obsluha elektrárny vyrozuměna o vzniku požáru systémem elektrické požární signalizace (EPS), následně je pracovníkem obsluhy informováno operační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kra­je.

Do havarijního cvičení na vodní elektrárně Vrané nad Vltavou se kromě příslušníků HZS zapojily také dvě jednotky dobrovolných hasičů – SDH Zvole a SDH Skochovice.

Zvládnutí požárů je pak dílem několika okamžiků. Jen zasvěcení přitom vědí, že se jedná o cvičení věrně simulující skutečnou událost. Situace dokonale prověřuje souhru jednotek HZS Jílové a HZS Řevnice, jednotek dobrovolných hasičů Zvole a Skochovice, obsluhy elektrárny a Havarijních štábů provozů obou elektráren.

Vodní elektrárny Slapy a Vrané nad Vltavou vyrábějí ekologickou elektrickou energii a Slapy se navíc podílejí na řízení výkonové bilance celostátní energetické soustavy. Podobná cvičení významně přispívají k udržování zařízení i personálu elektrárny ve výborné kondici a bdělosti.

říká ředitel Vodních elektráren ČEZ, a. s., Petr Maralík


Při havarijním cvičení byla ověřena reakce a následné činnosti obsluhy vodních elektráren Slapy a Vrané nad Vltavou, aktivace členů Havarijních štábů obou provozů a jejich spolupráce se zasahujícími jednotkami HZS a SDH.

Prověřeny byly též komunikační prostředky provozů elektráren a zasahujících jednotek. Toto havarijní cvičení prokázalo, že zaměstnanci obou vodních elektráren jsou schopni v součinnosti s jednotkami požární ochrany řešit a úspěšně zvládnout i tento typ mimořádné události.

shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ


Dnešní akce byla důležitá pro získání nových zkušeností, zejména díky možnosti zasahovat v zajímavém a netradičním prostředí vodního díla.

zhodnotil cvičení velitel stanic HZS Jílové a HZS Řevnice npor. Miroslav Český

Havarijní cvičení na elektrárnách Slapy a Vrané nad Vltavou patří do pestrého kalendáře akcí podobného druhu. Loni se na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ v České republice uskutečnilo 23 cvičení, podobnou porci zvládají obsluhy elektráren i spolupracující hasiči, policisté i další členové integrovaného záchranného i letos.

Vodní elektrárny Slapy a Vrané nad Vltavou patří k důležitým lokalitám tzv. Vltavské kaskády. Za desítky let provozu vyrobily dohromady více než 21 miliard kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí spotřeby všech současných českých domácností po dobu 5 let.

Martin Schreier, mluvčí Skupiny ČEZ pro obnovitelné zdroje
Sdílet