Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka spojená s větrem zaměstnala hasiče v několika krajích, padaly stromy a létaly střechy

Předpovědi meteorologů se bohužel opět potvrdily a v průběhu večera a noci z neděle na pondělí některé kraje v České republice zasáhly bouřky spojené s větrem.

Varnsdorf

Ústecký kraj

Prvním výjezdem pro dobrovolnou jednotku ve Varnsdorfu byla po osmé hodině večerní spadlá větev na ulici Žitavská. Ta byla během několika vteřin odtažena na stranu a pomocí košťat byla komunikace uklizena.

To už ale profesionální jednotka stejného města patnáct minut po osmé hodině zamířila do ulice Nemocniční, kde silnici zablokovala odlomená polovina velkého stromu. Do rukou tak hasiči vzali poprvé pily a v průběhu několika minut začal strom mizet ze silnice.

Dobrovolná jednotka následně zamířila na Hraniční stezku, k restauraci Maruška, kde se vedle objektu položil další vzrostlý strom a opět s sebou k zemi strhl i dráty s elektřinou. Hasiči místo opáskovali a rozhodli se vyčkat příjezdu pracovníků ČEZu, kteří by potvrdili odpojení elektřiny a bezpečnost zásahu.

Mezitím proto přejela cisterna s dobrovolnými hasiči do ulice Na Měkovině, kde se také vlivem větru rozlomil strom a skončil na zahradním domečku a drátech. Do práce se opět pustili hasiči s pilami, strom rozřezali a pomohli odklidit tak, aby nehrozilo žádné nebezpečí.

Jen o kousek dál, na dohled, zasahovali profesionální hasiči u dalšího spadlého stromu, část břízy skončila na střeše domku. Rozezněly se opět motorové pily a během pár minut byly zbytky stromu zlikvidovány. Ale večer zdaleka nekončil. Na zahradě jednoho z domů v ulici Pletařská se rozlomil statný strom a zavalil půlku zahrady včetně zahradního vybavení. Že hasiči opět pomohli s vyřešením toho nejhoršího už je snad zřejmé.

Aby se ani chvíli nenudila dobrovolná jednotka, zlikvidovala v mezičase spadlý strom v ulici Pohraniční stráže, ve směru na Seifhennersdorf.

Ještě před setměním bylo rozhodnuto o uskutečnění zásahu u restaurace Maruška, odpojení elektřiny bylo potvrzeno a k práci se tak dostal i Unimog s hydraulickou rukou. Strom byl uchycen, postupně rozřezáván a doslova „odnášen“ na stranu tak, aby silnice byla opět průjezdná.

A na závěr večera se profesionální i dobrovolní hasiči sešli jen pár metrů od restaurace, v ulici Štursova. Tady se vyvrátil nejmohutnější strom za celý večer a spadl vedle domu. Hasiči ho postupně odvětvili a majitelům pomohli s rozřezáním tak, aby si následně dokázali poradit již sami.

Cestou zpět na zbrojnici se ještě dobrovolná jednotka zastavila v ulici Štefánikova, kde silnici zablokoval také spadlý menší strom.

Kolem půlnoci pak všechny zásahové automobily zacouvaly do garáží a hasiči, na něž mnohdy v pondělí brzy ráno čeká standardní práce, si mohli konečně oddychnout. Během několika minut při přeháňce ve Varnsdorfu popadalo skoro deset stromů a jen opravdu velkým zázrakem nedošlo k velkým škodám na majetku či zranění osob.


V důsledku krátké větrné smršti vyjela dobrovolná jednotka z Rumburku k několika padlým stromům a větvím na dráty elektrického vedení, vozovku a chodníky. Stromy a větve za pomoci motorové pily byly rozřezány a odstraněny. Hasiči zasahovali dvakrát v ulici Krásnolipská, dále v Zátiší a ulicích U Potoka, Luční a Jiříkovská.

Zlínský kraj

Především na Uherskohradišťsku zaznamenali hasiči větší počet výjezdů v souvislosti s bouřkou, která se přehnala přes jižní část kraje. V rozmezí hodiny a půl se hasiči prakticky nezastavili.

Přibližně od půl osmé do devíti hodin večer vyjely profesionální i dobrovolné jednotky k patnácti událostem, způsobených silným větrem a deštěm. Nejvíce bylo postiženo Uherskohradišťsko, kde hasiči zasahovali u desítky případů popadaných stromů, které bránily bezpečnému provozu na komunikacích, nebo ohrožovaly obyvatele a jejich majetek.

Nejhorší byla podle počtu výjezdů situace v okolí obcí Buchlovice, Tupesy a Podolí. Mimo odklízení stromů se jednalo také o stržené plechy ze střechy rodinného domku, nebo likvidace následků zatečení dešťové vody do obytných prostor.

V okrese Zlín zasahovali hasiči během této doby u tří případů odstranění nebezpečných stromů, a to v Ludkovicích, Valašských Kloboukách a Zádveřicích. Vsetínsko a Kroměřížsko tentokrát zasaženo nebylo.

Po deváté hodině večerní situace odezněla a profesionální i dobrovolné jednotky se postupně vrátily na své základny.

kpt. Ing. Pavel Řezníček
HZS Zlínského kraje

Sdílet