Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Rusku se zřítilo nákladní letadlo

Nákladní letadlo Antonov An-12 se dnes zřítilo u Čeljabinsku na Sibiři. Letoun patřil ruské společnosti Moskovija. Devítičlená posádka pád nepřežila.

Nákladní letadlo Antonov An-12 se dnes zřítilo u Čeljabinsku na Sibiři. Letoun patřil ruské společnosti Moskovija. Devítičlená posádka pád nepřežila.

Letoun společnosti Moskovija přivezl náklad z Permu do Čeljabinska, odkud se pak prázdný vracel zpět do Permu. Pilotům se podařilo odstartovat až na druhý pokus.

Těla posádky byla nalezena na místě pádu letadla Letoun zmizel z radaru po dvanácti minutách po startu a spadl do lesa asi 30 kilometrů od Čeljabinsku. Po dopadu nezpůsobil žádné škody na majetku ani ztráty na životech.

„Posádka informovala řídicí věž zhruba v šest hodin odpoledne (14 hodin SELČ) o kouři v kabině. Později místní obyvatelé uvedli, že viděli letadlo havarovat,“ řekla mluvčí ruského ministerstva pro mimořádné situace. Kapitán stroje stačil oznámit, že v kabině vypukl požár a požádal o povolení opět přistát na letišti, z kterého odstartoval.

Na místě zasahovaly záchranné týmy z čeljabinského letiště, vzdáleného asi 15 kilometrů od místa dopadu stroje. Vznikla také komise, která má vyšetřit příčiny neštěstí.

Společnost Moskovija vznikla v roce 1995, létá hlavně po Rusku a postsovětských republikách.

Antonov An-12 je nákladní letoun poháněný čtyřmi turbovrtulovými motory. Vznikl v 50. letech minulého století, jako sovětský protějšek amerického transportního stroje Lockheed C-130 Hercules. Mezi lety 1957 a 1973 bylo vyrobeno více než 1200 kusů vojenských i civilních verzí. Běžně přepravoval pět členů posádky a 90 vojáků či 20 tun nákladu. Využívá se na krátkých a středně dlouhých dopravních linkách, patří ale už mezi veterány ruského civilního letectví. Rusko, které jako významný exportér v posledních letech profituje na zvyšujících se cenách ropy, se svou stárnoucí vzdušnou flotilu snaží modernizovat. Do nových strojů a oprav investovalo stovky milionů dolarů.

Antonov An-12

-kow-

Sdílet