Sobota 18. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pád turisty ze skály v Měsíčním údolí byl prověřovacím cvičením, nevěděli o něm ani operátoři tísňové linky

Skály v Měsíčním údolí pod Kozákovem jsou navštěvovanou oblastí a zvláště přes letní prázdniny se zde pohybuje řada turistů, kteří neznají dokonale terén.

Pád neopatrného turisty v této lokalitě se stal včera tématem prověřovacího cvičení, které bylo utajeno jak zasahujícím hasičům, tak operátorům na Krajském operačním a informačním středisku HZS Libereckého kraje. Událost všichni brali jako „ostrý" výjezd.

Po ohlášení pádu turisty ze skalní vyhlídky na římsu ve výšce dvanácti metrů se tak rozjela záchranná akce pro lezecké družstvo profesionálních hasičů ze stanice Semily, povoláni byli i profesionální hasiči z Turnova.

Místo zásahu bylo určeno souřadnicemi GPS a byl prověřen tento způsob orientace. Když hasiči dorazili na místo, objevili zraněnou osobu v bezvědomí, která spadla z cca 20 metrů na polici ve výšce cca 12 metrů. Hasiči ke zraněnému slanili, s sebou měli nezbytný zdravotnický batoh, speciální nosítka SKED, vakuové dlahy.

Na polici se jim podařilo zraněnému nasadit krční límec, uložit ho do vakuové matrace a v nosítkách byl s jedním záchranářem spuštěn na zem. Zde byl turista předán a cvičení tím ukončeno.

popsal mjr. Bc. Petr Farský, velitel stanice Semily

por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet