Čtvrtek 16. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči likvidovali u obce Urbaneč požár pole na třiceti hektarech

Technická závada na lisu balíků způsobila požár na poli u obce Urbaneč. Požár byl na Operační a informační středisko HZS Jihočeského kraje ohlášen v 14:42 hodin. Na místo vyjely osádky cisteren profesionálních hasičů ze stanice Dačice a jako posilové jednotky pak dobrovolní hasiči obcí Staré Hobzí, Český Rudolec, Dačice, Slavonice, Cizkrajov, Peč a Chlumec.

Celkem na požářišti zasahovalo 12 kusů požární techniky. Vzhledem k rozsahu požáru, který se rozšířil na 30 hektarů pole a částečně do lesa, vyhlásili hasiči II. stupeň požárního poplachu. Po 16. hodině měly zasahující jednotky požár pod kontrolou, hasiči pokračovali v dohašování. Okolo 19. hodiny velitel zásahu část jednotek vrátil na své základny.

Před 22. hodinou odjely pak zbývající jednotky. Požářiště bylo v průběhu noci monitorováno dobrovolnými hasiči obcí Peč a Cizkrajov. Škoda vzniklá na shořelé slámě (jak v řádkách, tak již lisované v balíkách) činí 100 000,–, zásahem hasičů byl uchráněn majetek v hodnotě 2 500 000,–, a to především na lisu na slámu.

Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet