Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči museli kvůli požáru v panelovém domě ve Svitavách evakuovat padesát lidí

„Z okna bytu panelového domu ve Svitavách šlehají plameny a vychází silný kouř,“ tak shodně znělo ohlášení události hned od několika volajících na operační a informační středisko hasičů.

Operační důstojník tak okamžitě na místo v 21.13 hodin povolal hasiče. K osmipatrovému domu ve Svitavách se sjely hned čtyři jednotky – profesionální ze Svitav a dále dobrovolné z Březové nad Svitavou, Svitav a Radiměře. Jednalo se o požár kuchyně v bytě ve 3. nadzemním podlaží, kdy na zapnutém sporáku v bytě zůstalo jídlo na plotně.

Při požáru se jedna osoba nadýchala jedovatých zplodin hoření a byla předána do péče zdravotníkům. Požár hasiči dostali pod kontrolu v 21.29 hodin a zcela ho zlikvidovali v 22.12 hodin. Hasiči museli kvůli silnému zakouření evakuovat z panelového domu 50 osob. Obyvatelé domu se po odvětrání prostorů přetlakovou ventilací mohli vrátit zpět do svých bytů.

Hasiči poté provedli závěrečný průzkum termokamerou. Plameny poškodily kuchyňskou linku s celou místností. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun. Uchránit se podařilo majetek v přibližné výši 1,5 milionu korun.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet