Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jedenáct jednotek zasahovalo u požáru tří hektarů lesa na Vyškovsku, s hašením pomáhal i vrtulník

Celkem 11 jednotek vyjíždělo k požáru pole a lesa do obce Lhotka u Vyškova. Požár zasáhl celkem 3 hektary smíšeného lesního porostu a 5 ha strniště s loženou slámou. Vzhledem k ohrožení budov a rozsahu požáru byl na místo povolán i vrtulník s bambivakem

Krátce po 15. hodině vyjížděli hasiči z PS Vyškov, Bučovice a JSDH Vyškov, Drnovice, Studnice, Luleč, Ivanovice na Hané, Račice, Senetářov, Rousínov a Vojenské hasičské jednotky Vyškov k požáru do Lhotky. Při průzkumu hasiči zjistili, že v bezprostředním ohrožení jsou dvě rekreační chaty na kraji smíšeného lesa. Hasiči včasným zásahem zabránili, aby oheň oba objekty poškodil.

Velitel zásahu se rozhodl povolat na místo vrtulník s bambi vakem. Posádka vrtulníku provedla po leteckém průzkumu lesa dva shozy vody. Pomocí traktoru bylo zahájeno oborávání pole, aby se požár strniště dále nešířil. Hasiči prolili vodou celou plochu požářiště smíšeného lesního porostu a pomocí termokamery vyloučili případná skrytá ohniska. Kontrolu zasaženého porostu zajistí hasiči do nočních hodin.

Požár poškodil celkem 3 hektary lesa a shořelo strniště a ložená sláma na ploše 5 hektarů.

Stanovená škoda, která požárem vznikla, dosahuje 300 tisíc Kč.

Kpt. Bc. Pavla Pražáková
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet