Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Středověké městečko Řepora bylo v plamenech

Několik replik starobylých dřevěných usedlostí včera vzplálo krátce po čtvrté hodině ráno nedaleko Jeremiášovy ulice v Praze 13. Hasiči dostali za dvacet minut oheň pod kontrolu, ale oheň zasáhl šest budov. Hasiči nevylučují, že jde o dílo žháře.

Několikametrové plameny včera brzy ráno ozářily oblohu nedaleko sídliště Stodůlky v Praze 13. Po čtvrté dostali pražští hasiči zprávu, že hoří unikátní replika středověkého městečka s názvem Řepora, postavená v údolí mezi Stodůlkami a Řeporyjemi.

K požáru za několik minut přispěchaly tři profesionální jednotky i družstvo dobrovolných hasičů z Řeporyjí. Za dvacet minut sice dostali oheň pod kontrolu, ale v plamenech jedné stavby zahynuly ustájené ovce.

„Přišli jsme o čtyři zvířata včetně ochočeného jehněte. Jestli to někdo zapálil, tak bych mu přál, aby si vytrpěl stejně jako ta nevinná zvířata,“ řekl naštvaně Tomáš Štorkán ze společnosti Tuležim, jak se dříve městečko jmenovalo.

Podle něj celý skanzen hlídá noční služba. Strážný ve tři hodiny ráno všechny prostory obešel, ale po čtvrté hodině už hořelo. Oheň postihl tři usedlosti znázorňující obydlí a dílny kováře, rolníka a kožedělného dělníka. Dohromady je tvoří šest budov.

„Jeli jsme s kolegy ráno do zaměstnání a potkali jsme několik hasičských aut. Ta záře byla vidět hodně daleko. To proschlé dřevo muselo hořet jako pochodeň,“ konstatoval jeden ze svědků požáru. Podle šetření na místě šlo s největší pravděpodobností o dílo žháře. K požáru byla přivolána speciálně vycvičená fenka na vyhledávání hořlavin, známá jako Popelka.

Zřetelně označila dvě místa. Proto hasiči odebrali vzorky z různých míst a poslali je na expertizu, jejíž výsledky by měli znát asi do týdne. „Protože bylo v areálu uskladněné seno, mohlo vzhledem k vysokým teplotám dojít i k samovznícení. To je ale málo pravděpodobné,“ upřesnil vyšetřovatel hasičů Libor Hladík. „Je možné, že někomu ležíme v žaludku. Chodí sem spousta škol a jiných návštěvníků. Skanzen si na provoz začíná vydělávat. Jestli si ale někdo myslí, že skončíme, tak je na omylu,“ dodal Štorkán.

Podle něj začnou s postupnými opravami a dokonce některé ohořelé domy chtějí nechat, protože i ve středověku hořelo. Škoda je podle Štorkána těžko vyčíslitelná, protože na evropském unikátu pracovali tři roky. Podle některých informací se škoda pohybuje kolem pěti milionů korun a dalších více než deset uchránili zasahující hasiči. Ti hlídkovali ve skanzenu ještě dopoledne. " Budovy jsou ze dřeva a vymazávané hlínou. Je nebezpečí, že někde zůstala skrytá ohniska," řekl další vyšetřovatel hasičů Josef Hyršl.

Replika historického městečka se ještě loni jmenovala Tuležim. Po sporech mezi akcionáři nastaly personální výměny a skanzen byl přejmenován na Řepora. Podle některých informací by se měl v budoucnu v prostorách natáčet historický film.

LUBOŠ KAVKA
Sdílet