Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení složek IZS v osadě Řehačka

V pátek 23. května 2008 proběhlo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému. Předmětem cvičení bylo prověřit připravenost složek IZS a dalších orgánů podílejících se na provedení a koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události – povodni.

V pátek 23. května 2008 proběhlo taktické cvičení složek integrovaného záchranného systému. Předmětem cvičení bylo prověřit připravenost složek IZS a dalších orgánů podílejících se na provedení a koordinaci záchranných a likvidačních prací při mimořádné události – povodni. Cvičení proběhlo v chatové osadě Řehačka a na vodní ploše Řehačka, v katastru obce Lysá nad Labem.

Prakticky byly procvičeny orgány obce s rozšířenou působností (ORP) – povodňová komise a pracovní štáb povodňové komise – v provedení a koordinaci záchranných prací při řešení mimořádné události. Součástí cvičení bylo nacvičit vyrozumění a evakuaci obyvatel chatové osady Řehačka, evakuaci občanů pomocí motorových plavidel, vyhledávání utonulých osob potápěči, záchrana osob z vodní hladiny pomocí vrtulníku a leteckých záchranářů.

Modelová situace odpovídala již v minulosti dosaženým povodňovým stavům při dosažení III. SPA na vodním toku Labi. K nácviku evakuace osob pomocí plavidel byli použiti figuranti z místní obchodní akademie a k záchraně tonoucích osob z vody pomocí leteckých záchranářů figuranti-příslušníci HZS.

Cvičení se zúčastnili pracovníci povodňové komise MěÚ Lysá nad Labem a příslušníci, členové a zaměstnanci základních a ostatních složkek Integrovaného záchranného sytému v celkovém počtu 65 cvičících, a to:

HZS Středočeského kraje, ÚO Nymburk, PS Nymburk a PS Poděbrady,

Letečtí záchranáři HZS Středočeského kraje, PS Kladno,

JSDHO Lysá nad Labem, Byšičky, Stará Lysá,

Policie ČR, příslušníci OOPČR Lysá nad Labem,

Letecká služba PČR Praha,

ZZS Středočeského kraje, výjezdové stanoviště Lysá nad Labem,

Městská policie Lysá nad Labem,

Profesní sdružení záchranářů Help in Danger Milovice.

Cvičení proběhlo za velkého zájmu médií a přítomen byl i ministr zemědělství, pan Petr Gandalovič, náměstek hejtmana Středoč kraje Vilém Žák, starosta Města Lysá nad Labem Jiří Havelka , a místostarostka Města Lysá nad Labem Marcela Chloupková.

Dobrovolní hasiči z Lysé nad Labem při této akci poprvé nasadili nový motorový člun. Jedná se o typ Marine 16Y pro šest osob. Člun je vyroben ze slitiny hliníku, je 4,9m dlouhý, 1,9m široký, váží 136kg a jeho maximální zatížení je až 640kg. Poháněn je dvoutaktním motorem Tohatsu TLDi o výkonu 50k. Ve vybavení člunu nechybí standardní vybavení jako jsou záchranné vesty, lana, kruh, dále je člun osazen sklápěcí nerezovou konzolí, na které jsou dva dálkově ovládané světlomety a maják. Na místo zásahu je člun dopravován na jednonápravovém vleku s navijákem, který může být připojen za osobní i nákladní auto.




Pro Požáry.cz: Jakub Nedoma



-swo-

Sdílet