Neděle 5. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní nehoda autobusu v chatové oblasti Dvorce

Na tísňového volání 112 Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina je v 11:30 hod ohlášena havárie autobusu na komunikaci vedoucí z Jihlavy směrem na Pelhřimov v chatové oblasti Dvorce.

Na tísňového volání 112 Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru kraje Vysočina je v 11:30 hod ohlášena havárie autobusu na komunikaci vedoucí z Jihlavy směrem na Pelhřimov v chatové oblasti Dvorce. Dle informací, které získáváme je zde mnoho zraněných a autobus začal po nehodě hořet. Řidičům, kteří v době neštěstí projíždí okolo se hořící autobus podařilo rychle uhasit. Na místo události vyjíždí jednotky profesionálních hasičů ze stanice Jihlava a Třešť.

Prvotní činností hasičů je záchrana cestujících z autobusu, jejich vyproštění a následné předání do péče zdravotníkům. V době neštěstí se v autobuse cestuje na dvě desítky cestujících. Zdravotnická záchranná služba vyhlašuje hromadné neštěstí. Jednotky profesionálních hasičů začínají stavět stan, který je určen pro hromadné neštěstí a zranění jsou posádkami ZZS roztříděni, označeni visačkami a transportováni do stanu. Zde probíhá jejich následné ošetření. Na základě pokynů vedoucího lékaře jsou zranění transportováni do nemocnice. Z dvaceti cestujících je 5 zraněno těžce a 15 středně těžce a lehce. Naštěstí se jedná o taktické cvičení složek IZS (integrovaného záchranného systému).

Cílem tohoto cvičení byl nácvik spolupráce jednotlivých složek IZS při hromadném neštěstí. Prověřeno bylo spojení a komunikace mezi zasahujícími složkami, nacvičovala se záchrana osob, jejich třídění, ošetření a terapie a také transport do zdravotnického zařízení dle určených priorit. Hasiči si také nacvičili stavbu stanu pro likvidaci následků hromadné dopravní nehody.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina



-swo-

Sdílet