Pondělí 6. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V trutnovské části Střítěž hořel na poli pojízdný lis na slámu, zásah byl kvůli vysokým teplotám náročný

Dne 22. 7. 2015 ve 14:06 byl ohlášen požár zemědělského stroje v Trutnově, místní část Střítěž. K požáru došlo na poli a jednalo se o pojízdný lis na slámu a seno typ New Holland BR 740 A, který byl zapojen za kolový traktor. K události došlo při lisování řádků slámy do balíků.

Na místo vyjela požární jednotka profesionálních hasičů z Trutnova a dobrovolní hasiči z Hajnice a Trutnova – Horního Starého Města.

Šetřením bylo zjištěno, že došlo k vznícení slámy uvnitř pojízdného lisu a požár se rozšířil na hořlavé části zemědělského stroje a strniště na poli v rozsahu 20 × 100 m. Požár před příjezdem hasičů hasil traktorista pomocí dvou přenosných hasicích přístrojů, ale požár se mu nepodařilo lokalizovat.

Příčinou požáru bylo zadření ložiska hnacího válce lisu, kdy od povrchové teploty žhavého válce došlo k vznícení slámy uvnitř lisovacího stroje. Požárem byl značně poškozen pojízdný lis. Přímá škoda způsobená požárem byla předběžně odhadnuta na částku cca 350 000,– Kč. Uchráněné hodnoty byly odhadnuty na 800 000,– Kč (kolový traktor CASE 135).

Lokalizace a likvidace požáru byla provedena třemi proudy vysokotlaké vody a jedním proudem C se smáčedlem. V době požáru bylo značné sucho a teplota na slunci byla 35 st. C, což bylo pro zasahující hasiče velmi náročné.

por. Libor Halouzka, DiS.
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet